Sărbătoarea Crăciunului este ziua minunată în care sărbătorim nașterea Mântuitorului și în care ne întâlnim cu familia și cu prietenii dragi, dăruim cadouri și ne bucurăm de dragostea lor.

Este o sărbătoare cu multe semnificații și obiceiuri frumoase, care s-au îmbogățit de la un an la altul, dar și cu tradiții străvechi, unele greșit înțelese, altele moștenite de la sărbătorile păgâne. Iată câteva dintre cele mai controversate credințe de Crăciun.

Nașterea Mântuitorului, o dată incertă

Ziua de 25 decembrie a fost aleasă arbitrar de către Biserică, la câteva zile după soltițiul de iarnă. În realitate, nimeni nu știe când s-a născut Hristos. Un text egiptean, datând din anul 200 î.e.n. susține că Iisus s-ar fi născut pe 20 mai.

Alte surse vorbesc despre luna aprilie. Abia la mijlocul secolului al IV-lea a fost aleasă data de 25 decembrie pentru a sărbători Crăciunul, deoarece reprezentanții bisericii considerau că Iisus a fost conceput pe data de 25 martie.

Nouă luni mai târziu, pe 25 decembrie, avea să se ridice pe cer steaua care i-a anunțat venirea pe lume.

Sărbătoarea Crăciunului și personajele ei mai puțin credibile

Singurul care vorbește despre cei trei magi care au ajuns cu daruri la pruncul Iisus este apostolul Matei. El îi menționează în treacăt și nu insistă asupra rolului lor. El nu spune decât că cei trei i-au adus regelui aur, smirnă și mir, dar nu precizează concret ce misiune aveau. Nu povestește nici de unde vin, nici cum l-au găsit pe Isus și nici că ar fi fost regi puternici din alte țări.

Mult mai târziu, poveștile au îmbogățit episodul menționat în treacăt de Matei. Azi se crede că cei trei au fost regi bogați și că au venit călare pe cămile prin deșert pentru a ajunge la Fecioara Maria.

Magi sau ciobani? Informațiile sunt incerte

Spre deosebire de Matei, Apostolul Luca vorbește despre ciobani care au venit la pruncul Iisus, și nu despre magi sau regi. Iar în Biblie nu se spune nimic despre prezența unor animale în momentul nașterii lui Iisus și nici despre îngerul care a vestit marele moment.

În realitate, Biblia descrie foarte simplu și modest scena nașterii, dar imaginația populară a adăugat elemente fabuloase și detalii cât mai înduioșătoare, așa cum toate obiceiurile de Crăciun s-au împletit cu tradiții păgâne, unele mai colorate decât altele.

foto: 123rf.com (Adorația magilor, pictură de Pedro Atanasio Bocanegra/ Spania)