Un crater cu diametrul de 12 metri a apărut peste noapte, la începutul lunii septembrie 2015, lângă aeroportul internațional din Managua, în Nicaragua. Ulterior, trei cratere misterioase, de dimensiuni mult mai mari, au fost descoperite în  Siberia, mai exact în peninsula Yamal, o zonă pe care localnicii o numesc ”capătul lumii”.

Anul acesta, tot în Yamal, unde permafrostul se dezgheață cu o viteză uluitoare, gazul metan captiv în subteran a explodat și a dus la formarea unui crater de peste 50 de metri adâncime. Din fericire, nu au fost victime, dar fenomenul se poate repeta oricând, distrugând zonele locuite.

Germania, China, Australia, Statele Unite ale Americii, Venezuela sunt alte țări în care pământul s-a surpat și gropile misterioase, apărute din senin, au curmat viețile oamenilor, au înghițit case, mașini și șosele.

Cercetătorii cred că au o explicație

Dintre toate fenomenele stranii din ultima vreme, craterele din Siberia sunt, poate, cele mai intens studiate. Mărimea lor, adâncimea, dar mai ales modul în care s-a prăbușit un strat atât de gros de pământ și rocă, lăsând în urmă un crater rotund, reprezintă un mare mister pentru știință.

Au fost vehiculate mai multe teorii, dar cu greu se poate găsi un răspuns plauzibil. Inițial, s-a crezut că pământul a fost lovit de fragmente de meteoriți, dar această teorie a fost respisă de fizicienii ajunși la fața locului. Partea superioară a craterului are urme de gheață, ceea ce exclude explozia unui meteorit, iar inelul interior prezintă arsuri.

Anna Kurchatova de la Centrul de Cercetări Știinţifice Subarctice consideră că gazele acumulate în permafrost, în  depozite de metan, sare și nisipuri, au explodat din cauza creșterii temperaturilor. Fenomenul poate fi comparat cu ”explozia unui dop de la o sticlă cu șampanie”, s-a exprimat cercetătorul rus.

Craterele misterioase, portaluri cu energii benefice?

Siberia ascunde multe secrete, așezări străvechi și temple nebănuite într-o regiune slab populată. Au fost găsite desene trasate pe platourile munților Urali care rivalizează cu celebrele linii de la Nazca și, uneori, călătorii raportează apariții misterioase, însoțite de lumină, venite parcă din alte lumi.

Este un ținut aspru și dificil de explorat, zăpada acoperă pământul aproape tot anul în unele regiuni și puțini cercetători se încumetă să plece în expediții costisitoare și riscante. Doar întâmplarea a făcut să iasă la lumină, în ultimii ani, vestigii străvechi necunoscute până acum.

Tabără de turiști lângă Arkaim, un loc pe care rușii îl consideră binecuvântat

Tabără de turiști lângă Arkaim, un loc pe care rușii îl consideră binecuvântat

Situl archeologic de la Arkaim, descoperit în 1987, când autoritățile sovietice încercau să ridice un baraj lângă Chelyabinsk, pare să fi fost construit în jurul unui crater care a fost acoperit ulterior cu maluri de pământ întărit. Structura circulară a fost comparată cu celebrul Stonehenge din Marea Britanie, iar arheologii consideră că era folosită drept observator astronomic.

Astăzi se poate vizita, iar turiștii care au rămas mai multe zile lângă ruine au declarat ulterior că au văzut noaptea lumini stranii și că au simțit o căldură nefirească. Unii dintre ei au plecat acasă plini de energie, cu un tonus ridicat și chiar mai sănătoși. Au dus faima locului departe și rușii vin aici în pelerinaj să caute leac pentru bolile dureroase.

Dacă Arkaim este un loc binecuvântat cu energii tămăduitoare, craterele din Yamal sunt privite cu teamă și mulți ruși sunt convinși că ar putea avea legături cu universuri paralele din care nu va veni nimic bun.

sursa foto: 123rf.com