Medicii spun că visele rele și urâte, cele care ne îngrozesc de-a dreptul și sunt cu adevărat coșmaruri, reflectă tensiunea și stresul în care trăim, iar anumite elemente din aceste vise sunt legate de sănătatea noastră fizică.

Cercetătorii au demonstrat că de obicei coșmarurile apar mai des dacă îți scade nivelul de zahăr din sânge sau dacă îți scade brusc tensiunea înainte de culcare. Ar fi bine să ții cont de aceste coșmaruri, mai ales dacă starea ta generală nu este una prea bună, și să te programezi pentru analize medicale amănunțite.

Paralizia din somn, un semn pentru infecții și inflamații

Oamenii de știință de la celebra Clinică americană Mayo au descoperit că multe coșmaruri în care îți este greu să te deplasezi sau simți că ești paralizată sunt legate de debutul unei boli. Când ai febră sau apar primele simptome ale unei boli, pe care de obicei nu le iei în seamă, este posibil să ai coșmaruri în care nu îți poți mișca mâinile și picioarele sau în care te vezi legată de pat.

Problemele cardiace, semnalate în timpul somnului profund

Un studiu suedez, realizat în anul 2003 cu ajutorul unui grup de voluntari cu vârste cuprinse între 40 și 60 de ani, a demonstrat că frecvența viselor urâte este legată de accelerarea ritmului cardiac. Bătăile neregulate ale inimii și riscul de atac de acord pot fi anunțate prin coșmaruri intense, iar femeile sunt cele mai expuse acestui fenomen după ce intră la menopauză. De aceea, majoritatea atacurilor de cord se petrec la primele ore ale dimineții, când somnul este mai profund și visăm mai mult.

Riscul de Parkinson și manifestările violente în vis

Cel puțin trei articole de specialitate, publicate în revista ”The Lancet Neurology”, arată că persoanele care suferă mai des de tulburări de somn și au coșmaruri violente, prezintă un risc mai mare să sufere de boala Parkinson în a doua parte a vieții. La aceste persoane, de obicei visele rele sunt însoțite de exclamații și țipete, ele vorbesc în somn și lovesc cu pumnii, ceea ce arată cât de agitate și nefericite sunt în viața reală.

Afecțiunile sexuale sunt semnalate și ele în visele rele

Analizând peste 10.000 de vise, dintre care 60% coșmaruri, cercetătorii au descoperit că, de obicei în cazul femeilor, coșmarurile legate de copii, familie sau dragoste pot fi un semnal de alarmă pentru bolile aparatului reproducător sau boli de sânge.

foto: 123rf.com