Simțul termic

Abilitatea noastră de a percepe căldura emanată de anumite obiecte sau ființe nu este doar o parte a simțului tactil. Simțul termic este unul aparte, separat și suficient de bine dezvoltat pentru a ne feri de riscuri. Când apropii mâna de un obiect fierbinte, de o tigaie, de o plită sau de fierul de călcat încins este imposibil să nu simți căldura pe care o emană, ceea ce te ferește să te arzi. La fel de bine, putem simți la câțiva milimetri distanță și temperaturile extrem de reci. Nu pui mâna pe clanța ușii înghețată bocnă pe timp de ger, decât dacă ai mănuși în mâini.

Simțul echilibrului

Este unul dintre simțurile esențiale pentru supraviețuire și nu devii conștientă de existența lui până nu îl pierzi. Dacă ești bolnavă și ai amețeli, dacă suferi de vertij sau de afecțiuni ale urechii interne, este posibil să ai adesea tulburări de echilibru. În urechea internă există un labirint osos minuscul care adăpostește un lichid numit endolimfa. Când stai nemișcată, lichidul este în stare de echilibru. Când miști capul, lichidul se deplasează în direcție opusă și creierul percepe mișcarea. Deși este localizat în ureche, simțul echilibrului este separat de auz. Dar, în cazul în care o infecție afectează urechea internă, apare senzația de vertij și este afectat mersul și poziția verticală.

Simțul oxigenului

Organismul nostru beneficiază de senzori care monitorizează în permanență nivelul de oxigen din sânge și din plămâni. Acești senzori au rolul de a detecta schimbările în concetrațiile chimice din sânge și din organele vitale. Datorită lor, când nivelul oxigenului este mai scăzut, ne ajustăm respirația și avem senzația că trebuie să inspirăm mai profund pentru a primi suficient aer în plămâni.

Simțul orientării

Poate părea surprinzător, dar și noi, ca și păsările sau animalele sălbatice, suntem capabili să percepem câmpul magnetic al pământului. Datorită acestui simț, creierul nostru se poate orienta în spațiu spre o anumită direcție. Poate ți s-a întâmplat și ție să te rătăcești într-un oraș necunoscut, dar ai avut senzația că, dacă alegi o anumită stradă, vei ajunge în centru sau într-un loc de unde te poți orienta mai ușor. Este adevărat că nu toți oamenii beneficiază în mod egal de simțul orientării. Unii se descurcă mai ușor, alții se rătăcesc mai des și nu reușesc să se întoarcă pe drumul cunoscut.

Alte simțuri pe care nu le conștientizăm

Pe lângă simțurile explicate mai sus, mai suntem înzestrați cu simțul timpului, cu simțul spațiului, cu simțul durerii, cu simțul presiunii și al percepției de sine, cu simțul setei și al foamei și chiar cu simțul tensiunii musculare.