Cuprins
Ți-e teamă de marți 13 sau de vineri 13? Sparge o farfurie, pentru că cioburile aduc noroc. Este una dintre cele mai răspândite superstiții europene, pe care nu am uitat-o nici în vremurile moderne.
Românii știu că cioburile aduc noroc, dar numai când spargi ceva absolut din întâmplare. Se spune că, dacă spargi vreo cană sau vreun borcan cu bună intenție, cioburile nu mai aduc norocul de care ai nevoie. Iar dacă ai spart oglinda, șapte ani de ghinion se țin scai de tine. În schimb, grecii cred că mai norocoase sunt cioburile când spargi farfurii la nuntă. Iată câteva superstiții haioase legate de cioburi și noroc, așa cum le-am moștenit din moși strămoși.
Cioburile aduc noroc și alungă Necuratul
Oricât ne-ar amuza superstițiile și tradițiile noastre, unele dintre ele au un tâlc ascuns. Obiceiurile românești spun că cioburile aduc noroc, dar numai dacă s-a spart vreun pahar sau vreo farfurie.
Dacă scapi din greșeală vreo cană, vreo strachină sau vreun pahar și se sparg în zeci de cioburi, este semn bun.
Zgomotul puternic alungă spiritele rele și pe aghiuță care uneltea împotriva ta. Așa spuneau bunicii… În regiunea Moldovei se crede că, în casa în care se sparge un pahar sau o farfurie, își face de lucru dracul să încurce lucrurile. Dar zgomotul cioburilor îl sperie și îl alungă, iar tu scapi de ghinion. Așadar, mai degrabă zgomotul puternic de vase sparte alungă ghinionul, nu cioburile.
Pe de altă parte, când spui că cioburile aduc noroc, este o oarecare consolare după vasul pe care l-ai pierdut și care, poate, se afla pe lista ta cu obiecte preferate.
De asemenea, păstrăm de la bunici obiceiul de a sparge paharele la nuntă. Este aproape obligatoriu cu mirele și mireasa să spargă fiecare câte un pahar aruncându-le împreună. Cu cât se sparg în mai multe cioburi, cu atât se bucură de mai mult noroc împreună și de o căsnicie îndelungată.
În unele zone se păstrează tradiția ca mirii să spargă cele două pahare din care au servit șampania. Cu cât se fac mai multe cioburi, cu atât vor trăi fericiți mai mulți ani împreună! Așa că… aviz amatorilor, cumpărați pahare fragile și fine pentru șampanie, să se spargă în zeci de cioburi.
Oglinda spartă aduce 7 ani de ghinion
Dacă spargi vreo oglindă, cioburile ei atrag șapte ani de ghinion. În vremurile trecute, oglinzile erau atât de scumpe, încât era o adevărată tragedie să le spargi.
Superstiția conform căreia cioburile de oglindă atrag ghinionul pare să fie împrumutată de la italieni unde, în vremurile medievale, oglinzile erau mai scumpe decât aurul, iar confecționarea celebrelor oglinzi de Murano era secret de stat.
Dacă spargi oglinda, ghionioanele se țin scai de tine și nu mai ai niciun strop de noroc ani de zile. Pierzi bani, te accidentezi, ți se îmbolnăvesc copii, îți mor părinții, rămâi văduvă… orice nenorocire era legată de oglinda spartă. Dar de ce șapte ani? Pentru că romanii credeau că sufletul are nevoie de șapte ani pentru a se curăța de păcate. Abia după șapte ani, aveai șansa să îți meargă mai bine.
Cu toate acestea, dacă aruncai un pumn de sare peste umărul stâng, când spărgeai oglinda, scăpai de ghionion. Ce soluție simplă! Dar tot nu putem spune că cioburile aduc noroc, dacă ne spargem oglinda preferată.
Cum aduc cioburile noroc pe la alte popoare
Românii se bucură cu jumătate de gură, când sparg vreo farfurie și adună cioburile, însă danezii sunt cei mai fericiți dacă le spargi la ușă câteva zeci de farfurii. Tradiția din Danemarca spune că, în noaptea de Anul Nou, trebuie să faci cât mai multe cioburi pe la ușile vecinilor. Cu cât mai multe cioburi, cu atât mai mult noroc în anul care începe. Drept urmare, danezii păstrează vasele uzate special pentru noaptea de Revelion când le sparg la ușile vecinilor.
Tot în noaptea de Anul Nou, italienii aruncă pe geam farfurii și căni vechi, haine sau alte vechituri de prin casă. Zgomotul cioburilor alungă spiritele rele, aduce un an mai bun, iar vechiturile ajung la gunoi odată cu necazurile lor.
Grecii au și ei tradiții frumoase și colorate, dar mai ales zgomotoase. Ei sparg o mulțime de farfurii și de pahare la nunți pentru norocul și prosperitatea mirilor. Cu cât fac mai mult zgomot, cu atât mai bine. Grecii cred că cioburile aduc noroc, alungă necazurile din viața mirilor și le protejează destinul.
Tradiția grecească pare să aibă rădăcini tot în Evul Mediu, pe când oamenii cu stare își permiteau să spargă farfurii la nunta copiilor și să arate tuturor cât de bogați sunt. Oamenii simpli în niciun caz nu își permiteau veselă din sticlă, din ceramică sau din porțelan. Astfel de obiecte scumpe nu se găseau decât în casele bogate.
Foto Feyza Daştan: https://www.pexels.com