Lumea apelor îşi păstrează cu sfinţenie secretele. Exploratorii de azi au reuşit să cerceteze un procent infim din universul întunecat al oceanelor, doar 5% din vastele teritorii acoperite de ape. Cu toate acestea, vestigiile umane descoperite până acum, oricât de puţine, sunt de-a dreptul remarcabile. Considerate mii de ani locuri fabuloase din mituri străvechi, fără vreo legătură cu realitatea, ruinele aşezărilor preistorice demonstrează că oceanele păstrează istoria nealterată. Legendele indiene pomenesc despre Dvaraka, oraşul sfânt ridicat la porunca zeului Krishna, cu palate din aur, străzi pline de flori şi piaţete încântătoare. Oraşul era reşedinţa soţiilor lui Krishna şi, totodată, un port înfloritor la Marea Arabă, unul dintre cele mai vechi din lume. Legenda spune că oraşul a fost înghiţit de ape în câteva clipe, după ce Krishna l-a părăsit. Puţini credeau în existenţa lui, dar câţiva cercetători au descoperit, în anul 2001, ruinele celebre lângă Golful Cambay. Câteva dintre artefactele recuperate de pe fundul oceanului au o vechime de peste 7.000 de ani, perioadă în care apele Mării Arabe erau cu câteva zeci de metri mai jos de ţărmul actual.

Regatul pierdut al Cleopatrei

sfinx sub ape cleopatra palace mic 1

Necunoscut timp de 1.600 de ani, oraşul celebrei Cleopatra, ultimul faraon al Egiptului, a fost descoperit în adâncul mării, lângă ţărmul Alexandriei. Izvoare scrise menţionau că palatul Cleopatrei şi numeroase clădiri din jurul lui fuseseră distruse de valuri uriaşe şi acoperite complet de ape. Abia în 1998, o echipă de arheologi marini a început să excaveze fundul mării, descoperind ruinele oraşului, statui şi colonade impresionante, unele dintre ele încă intacte. Guvernul egiptean plănuieşte să amenajeze un muzeu acvatic unic în lume, astfel încât comorile Cleopatrei să poată fi vizitate fără costum de scafandru.

Cetăţi de taină în Marea Neagră

O altă cetate scufundată în mare, unică în lume prin dimensiunile ei uriaşe, se află chiar în ţara noastră, la câţiva metri de Mangalia. Construcţia pătrată are latura de două mile şi a fost ridicată de grecii dorieni în secolul al VI-lea înainte de Hristos. Vechea cetate Callatis, care cuprindea construcţii civile şi militare, precum şi un port prosper, se pare că a fost distrusă de cutremure şi scufundată în ape. În secolele XIV – XV, zidurile ei de apărare încă se mai puteau vedea ieşind din mare. Călătorii străini şi negustorii care soseau la Mangalia scriau despre „colţii uriaşi” de zid în care multe vase şi-au găsit pieirea pe timp de furtună. Din lipsă de fonduri, însă, cetatea rămâne un mister. Câţiva scafandri şi arheologi entuziaşti au reuşit să exploreze doar o mică parte din vastele ruine. Cei care au coborât pe fundul apei au fost uimiţi de frumuseţea vestigiilor antice, s-au plimbat pe străzile cetăţii, flancate de coloane şi porticuri, au adunat fragmente de ceramică, statui şi vase cu o valoare istorică inestimabilă. Un asemenea sit, transformat în muzeu acvatic, ar putea deveni una dintre cele mai mari atracţii turistice ale României. Iar Callatis nu e singura comoară ascunsă în Marea Neagră. Şi Ucraina ar putea transforma în aur vestigiile cetăţii Akra, acoperite şi ea de apele mării. Studiate în anii 1980, printre ruinele oraşului au fost descoperite artefacte din Antichitate şi din Evul Mediu, când vase încărcate cu mărfuri din Orient soseau în porturile Mării Negre.