Cerceii aveau semnificații mistice, pline de simboluri în Antichitate. Mumii deosebit de vechi din perioada sumeriană și din Egiptul străvechi au fost descoperite purtând cercei din metal, care semnificau puterea, regalitatea, forța fizică și dominația.

Femeile au început să poarte cercei mai târziu, în primul rând pentru a demonstra și ele că aparțineau unei clase dominante sau chiar familiei conducătoare.

Inițial cerceii făceau distincția dintre cei bogați și săracii care nu își permiteau și nici nu aveau voie să poarte astfel de însemne. Aurul brut, greu și masiv era adesea folosit pentru a confecționa cercei rotunzi, însemnați cu simboluri ale puterii.

Cerceii, semnificații mistice legate de protecție

În timpurile străvechi, podoabele aveau însă și rolul de a proteja purtătorul de spirite și energii malefice. Exista credița că duhurile pot pătrunde prin urechi și prin nas, astfel că se purtau adesea cercei în nări, nu doar în urechi.

Și în Grecia antică, femeile frumoase și bogate își puneau cercei de mici să fie protejate de zeii geloși și răzbunători, dar totodată să atragă atenția bărbaților care ar putea deveni pețitori de vază.

Semn al sclaviei și posesiunii

În Antichitate și apoi în Evul Mediu, sclavii de preț primeau un cercel sau chiar doi cu însemnele stăpânilor. Astfel, se știa cui îi aparțineau și că erau slujitori prețuiți, de obicei confidenți și chiar amanți ai stăpânilor lor.

De asemenea, femeile căsătorite purtau cercei prețioși, cu pietre și perle, pentru a arăta tuturor că aparțineau unui bărbat de vază, cu avere și poziție socială deosebită.

În Antichitatea târzie au apărut însă și podoabele din lut, mult mai ușoare și ieftine, care au devenit accesibile și oamenilor de rând.

Marinarii își plăteau înmormântarea cu cercei de aur

Pirații și marinarii purtau aproape obligatoriu câte un cercel mare de aur, nu doar pentru a arăta exotic, ci pentru a se asigura că vor fi înmormântați după datină. Dacă își pierdeau viața într-un naufragiu, iar trupul lor ajungea la țărm, cine avea grijă să îi înmormânteze lua drept plată cercelul și alte podoabe de aur pe care le aveau.

Cerceii și orientarea sexuală

Prin anii 1970 – 1980, bărbații care purtau un cercel în urechea dreaptă arătau că sunt homosexuali, iar cei care purtau un cercel în urechea stângă, arătau că sunt hetero. Obiceiul nu este deloc unul modern.

Cerceii erau legați de orientarea sexuală încă din Antichitate, mai ales de clasele sociale din Imperiul Roman, unde bărbații de vază cu înclinații homosexuale purtau neapărat cercei poate pentru a-și demonstra virilitatea.

Ce semnificații mistice aveau pietrele cerceilor

În Evul Mediu târziu, când tot mai multe femei cu o stare materială bună au început să poarte cercei, aceștia erau chiar recomandați pentru efectele lor benefice asupra sănătății.

Se credea că:

  • Cerceii cu smaralde ameliorează problemele de vedere;
  • Cerceii din aur cu pietre roșii alinau durerile de cap;
  • Cerceii cu perle alungau grijile, necazurile și durerile de inimă;
  • Cerceii cu pietre roz alungau nefericirea și necazurile din dragoste;
  • Cerceii cu topaz vindecau bolile mentale.

sursa foto: 123rf.com