Englezii au fost primii care au impus absurde restricții de Crăciun. În anul 1643, în Anglia, s-a dat o ordonanță conform căreia cetățenii erau obligați să respecte cu decență și solemnitate Crăciunul, care era de fapt nașterea lui Iisus. Autoritățile încercau să pună astfel capăt petrecerilor cu prea mult alcool la care se distra poporul.

Trist este faptul că, în anul următor, în 1644, sărbătorirea Crăciunului a fost definitiv interzisă și a rămas în afara legii până în anul 1660. Englezii nu mai aveau voie să pună mese întinse acasă și să petreacă. Singura activitate încurajată era participarea la biserică la slujbele care preamăreau Nașterea lui Iisus.

Iată și alte legi mai puțin obișnuite legate de cea mai frumoasă sărbătoare a iernii.

Prima de Crăciun, obligatorie în Mexic

Toate companiile mari din lume, chiar și cele mai mici, încearcă să ofere angajaților prime de Crăciun. Dar, în Mexic, companiile sunt obligate prin lege să ofere un bonus la salariu și să îl plătească cel târziu până pe data de 20 decembrie. Altfel, sunt amendate cu sume usturătoare, de 315 ori mai mari decât salariul minim pe economie.

Restricții de Crăciun. Războiul brazilor din New York

Una dintre cele mai puțin înțelese restricții de Crăciun din lume este în vigoare și azi în New York. Aici, legea interzice împodobirea brazilor naturali în magazine. Iar în Philadelphia o lege similară interzice brazii naturali în magazine, clădiri de birouri sau alte spații de locuit în care se găsesc minimum două familii.

Motivul? Teama de incendii. Dar în acest caz, ar trebui ca toți brazii artificiali să fie ignifugi, realizați din materiale care nu se aprind în contact cu scânteile de la artificii sau cu flacăra lumânărilor.

Este ilegal să decorezi brazii cu cruci în Indiana

Un oraș din Indiana a dat o lege mai stranie, în anul 2016, prin care sunt interzise crucile ca decorațiuni de Crăciun. Conform bisericii, crucea amintește de sacrificiul lui Iisus, de moartea și renașterea lui după Paște, fără să aibă vreo legătură cu tradițiile de Crăciun.

Alcoolul nu se vinde de Crăciun în Arkansas

Este interzisă vânzarea de produse pe bază de alcool în ziua de Crăciun în statul Arkansas. Atât! Nimeni nu comentează. Dar asta nu înseamnă că nu te poți bucura de un pahar de vin în ziua de Crăciun, acasă, la masă în familie. Doar că trebuie să îți cumperi vinul din timp.

foto: 123rf.com