Oglinzile și-au păstrat de-a lungul secolelor misterele lor, chiar dacă acum știm toate rețetele prin care pot fi fabricate. Utilitatea nu se rezumă doar la reflectarea propriului nostru chip. În știință și medicină pot avea o mulțime de beneficii și iată câteva dintre cele mai stranii descoperiri despre oglinzi.

Oglinzile reflectă și sunetele, nu doar lumina

Ne putem vedea în oglindă, deoarece aceasta reflectă lumina. Dar oglinzile reflectă și sunetul. În Marea Britanie, în timpul celui de al doilea război mondial, au fost amplasate câteva oglinzi uriașe pe coastă pentru a detecta valurile speciale care se formează la apropierea unui submarin. Această metodă era utilă înainte de perfecționarea radarului.

Și în Malta există o oglindă uriașă care reflectă sunete. Aceasta este denumită ”urechea” în popor, dar este un secret de stat și nu se știe aproape nimic despre ea sau la ce folosește.

Cine se recunoaște cu adevărat în oglindă

Știați că bebelușii de un an nu se pot recunoaște în oglindă? Se pare că puii de om reușesc să se recunoască în oglinzi, cu ajutorul părinților, abia după vârsta de 2 ani. Există însă câteva comunități în Africa unde copiii se recunosc în oglindă abia la vârsta de 6 sau 7 ani datorită unor cutume și tradiții sociale.

Există și animale care se pot recunoaște în oglindă. Unele specii de maimuțe și de papagali, coțofenele și ciorile, elefanții și delfinii au avut comportamente specifice în fața oglinzilor. Ele au realizat gesturi repetitive ca și cum se așteptau ca ființa din oglindă să le răspundă la fel, iar unele dintre ele și-au dat seama că animalul din oglindă le reprezintă.

Descoperiri despre oglinzi. Cum poți călători în timp

O teorie destul de solidă susține că am putea călători în timp printr-o gaură de vierme. Doar că aceste găuri sunt instabile. În acest caz, dacă sunt plasate două oglinzi față în față, în condiții de vid absolut și în lipsa oricărui câmp electromagnetic, este posibil ca forțele electrodinamice dintre cele două oglinzi să stabilizeze gaura de vierme și să poată transporta particule cu o viteză mult mai mare decât viteza luminii.

Se pare însă că sensul de mers este doar în trecut, nu și în viitor, și nu este posibilă călătoria decât pentru particule de câțiva microni.