Împărăteasa Sisi, curajoasă să încerce metode inedite

Cu un chip delicată și un spirit modern, Împărăteasa Elizabeta a Austriei, cunoscută mai degreabă drept Sisi, era considerată una dintre marile frumuseți ale secolului al XIX-lea. Era admirată în special pentru tenul ei impecabil, ca o petală de trandafir, și pentru părul castaniu, des și bogat, care îi curgea în valuri până la genunchi. Dar aplica tot felul de tratamente inedite pentru a-și păstra frumusețea.

Își răsfăța tenul și decolteul cu o mască din căpșune zdrobite, făcea baie în ulei de măsline călduț, iar noaptea, uneori, dormea cu o mască din felii de carne de vită crudă.

Se mai spune că mânca atât de puțin, în general supe și legume fierte, pentru a avea cea mai fină talie, de numai 50 de centimetri. Și cameristele pierdeau 3 ore zilnic să îi perie părul și să îl lege cu funde. Coafura ei era atât de grea, că îi dădea aproape zilnic dureri de cap, dar nu renunța la părul ei bogat nici în ruptul capului.

Regina Elizabeta I a Marii Britanii, otrăvită cu plumb

Se spune că Nefertiti folosea o cremă cu pulbere de plumb în jurul ochilor să îi dispară ridurile. Dar Elizebeta I ajunsese dependentă de plumb. Cine nu știe faimosul ei portret cu pielea și fața acoperite complet de o cremă albă ca laptele?

Se pare că regina suferise de varicelă la 29 de ani, iar boala aceasta dură pentru un adult lăsase urme adânci pe chipul ei. Erau adevărate cicatrici care i-au schimbat chipul într-un mod grotesc. Singura ei șansă să iasă în lume era să le acopere cu un machiaj gros, iar crema pe bază de plumb era cea mai rezistentă la acea vreme.

Elizabeta folosea atât de multă cremă că își ascundea fiecare centimetru de piele și se otrăvea încet, în fiecare zi.

Maria Antoaneta folosea apă de porumbei

Foarte mândră de frumusețea ei, regina Franței făcea tot ce putea pentru a-și păstra nurii. Se spune că, în fiecare seară, se culca pe față cu o mască făcută din cognac, ouă, lapte și lămâie. Iar dimineața, își spăla tenul cu apă de porumbei. Ei bine această apă era un fel de supă în care fierseseră câte 8 porumbei și apoi fusese strecurată și limpezită. Se vindea în flacoane pretențioase și foarte scumpe.

Pe ici pe colo, își vopsea venele cu puțină cerneală albastră să dea impresia că are pielea aproape transparentă și se văd prin ea vasele de sânge albăstrui.

Lucreția Borgia și secrete de frumusețe pentru păr de aur

Era recunoscută la vremea ei pentru cosițele lungi, ondulate și aurii. Dar cum se face că Lucreția era atât de blondă, iar toate celelalte rude ale ei erau brunete? Până și poetul Byron fusese fascinat de părul ei auriu și furase câteva fire să le păstreze în secret.

Ei bine, se pare că Lucreția își decolora părul cu leșie și zeamă de lămâie. Petrecea ore întregi cu capul în acest amestec, apoi stătea la soare să se usuce în mod natural. Procedeul decolora firele de păr și le ondula.

De multe ori, Lucreția amânase invitații și călătorii importante doar pentru a-și pune garderoba în ordine și pentru a-și spăla părul.

foto: Shutterstock