Primii traducători ai Noului Testament au intervenit adesea pe texte din varii motive, fie pentru a corecta expresiile vulgare, fie pentru a adapta diverse momente din Biblie în funcție de ceea ce aflaseră din legendele locale. Spre exemplu, Evanghelia după Marcu este, la origini, un text destul de vulgar care spune lucrurilor pe nume în multe situaţii. Un asemenea limbaj nu putea fi acceptat de biserică şi a fost adaptat, dar s-a pierdut, probabil, înţelesul iniţial al unor pasaje. Multe alte greşeli provin şi din traducerea eronată a unor termeni pe care scribii nu îi cunoşteau prea bine.

S-a născut Mântuitorul într-un grajd, printre animale?

Cu toţii ştim că Iisus s-a născut într-un grajd, înconjurat de animale, pentru că Maria şi Iosif nu au mai găsit camere libere la han. Se pare că vechiul termen grecesc „kataluma”, care a fost tradus greşit drept „han”, desemna de fapt o cameră separată pentru oaspeţi dintr-o casă privată. La vremea respectivă, exista obiceiul ca drumeţii să tragă la casa rudelor lor, iar Iosif şi Maria au mers la Betleem tocmai pentru că acolo aveau rude şi au căutat găzduire în casele lor. Teologul britanic Ian Paul, care a studiat în profunzime traducerea Noului Testament, consideră că Iisus s-ar fi născut de fapt într-o cameră de la un etaj inferior, în casa unor cunoştinţe sau rude, unde probabil se mai aflau şi câteva animale. Ideea că Iisus s-a născut de fapt într-o locuinţă obişnuită şi nu într-un grajd de la marginea localităţii a fost susţinută şi de filologul spaniol Francisco Sánchez de las Brozas în anii 1580.

Recensământul şi naşterea lui Iisus

Tradiţia Bisericii ne învaţă că pruncul Iisus a venit pe lume pe data de 25 decembrie, în timpul recensământului lui Quirinus. Niciunul din aceste două evenimente nu pot fi probate cu fapte istorice. Recensământul este menţionat în Evanghelia după Luca, dar nu există niciun alt document sau indiciu din acea perioadă care să menţioneze că populaţia a fost nevoită să străbată sute de kilometri pentru a fi înregistrată. Se pare că recensământul nu a existat sau că s-a petrecut în timpul altui guvernator, iar Iosif şi-a pus pe drumuri soţia din cu totul alte motive. Pe de altă parte, se ştie că femeile nu erau luate în consideraţie la recensăminte în acea perioadă. Doar bărbaţii erau număraţi pentru că erau obligaţi să plătească taxe şi pentru că erau trimişi în armată.

sursa foto: 123rf.com

 

Citește și Evanghelia secretă după Marcu, un text controversat