Mărțișorul este simbolul primăverii și totodată simbolul iubirii, al admirației și respectului. El are o funcție magică, de protecție a celei care îl poartă. Una dintre cele mai frumoase superstiții din luna martie spune că trebuie să porți mărțișor în piept începând cu dimineața zilei de 1 Martie pentru a fi iubită, protejată și norocoasă tot anul!

Iată și alte obiceiuri, credințe sau superstiții din luna martie pe care puțini români le mai cunosc.

În martie poți afla cum va fi vremea vara

Pregătește un calendar și notează fiecare zi în care plouă sau în care cerul este înnorat în luna martie. În tradiția populară se spune că de câte ori plouă sau este înnorat în zilele de martie, tot de atâtea ori va ploua în sezonul cald.

Oamenii credeau că, dacă în luna martie nu plouă, va fi recolta bogată de grâu, dar mai săracă de fructe. Iar dacă vor fi zile cu brumă în martie, va veni toamna mai repede în luna august.

Zilele Babelor

În dimineața de 1 martie fiecare femeie ar trebui să își aleagă o babă, adică o zi între 1 și 9 martie. Unele obiceiuri spun că nu ne putem alege Baba cum vrem noi, ci trebuie să o alegem în funcție de ziua de naștere. Spre exemplu, dacă te-ai născut pe data de 7, atunci Baba ta va fi în fiecare an pe 7 martie. Dacă te-ai născut pe data de 28, atunci se adună cele două numere, se obține cifra 10 și se adună dinnou 1 cu 0 și se obține cifra 1. Așadar, Baba ta va fi pe data de 1 Martie.

Așa cum este vremea de Baba ta, așa va fi și norocul tău tot anul. Dacă este înnorat și frig, dacă bate vântul, se pare că vei avea probleme de sănătate și certuri în familie. Dacă este soare și cald, vei avea noroc de sănătate bună, dragoste și bucurii.  

Zilele Moșilor

După zilele Babelor, încep zilele Moșilor, imediat după 9 martie, când se mănâncă măcinicii. Începând cu data de 9 martie până pe 18 martie vor fi zilele Moșilor.

În unele zone din țară se spune că bărbații trebuie să își aleagă și ei un Moș între 9 și 18 martie, iar dacă Moșul aduce vreme bună, atunci tot anul vor avea parte de vești bune, de sănătate și spor la muncă. Iar dacă Moșul aduce vreme rea, atunci bărbatul respectiv trebuie să muncească pe brânci pentru a câștiga o pâine.

Superstiții din luna martie: zilele urzicilor

Una dintre cele mai sănătoase superstiții din luna martie spune că este bine să culegem și să gătim urzici. Cine mănâncă urzici la început de primăvară va fi sănătos și ferit de boli, va avea putere de muncă și spor în toate lucrurile sale.

De 9 martie, mâncăm mucenici

Rețeta-de-mucenici-moldovenești

Așa cum este bine cunoscut, pe data de 9 martie este praznicul celor 40 de mucenici din Sevastia. Toți românii mănâncă mucenici copți sau fierți, în forma cifrei 8, și beau câteva pahare de vin roșu.

Dar tot pe 9 martie, în popor era Ziua Șarpelui, iar cine vedea un șarpe care iese din bârlog în această zi avea mult noroc și înțelepciune în toate deciziile pe care le lua.

La echinocțiul de primăvară punem grâu la încolțit

O altă frumoasă superstiție despre luna martie este legată de echinocțiu, ziua în care lumina și întunericul devin egale. În popor, în ziua de 21 martie, când este echinocțiu, fetele puneau grâu la încolțit într-un blid cu apă călduță.

Dacă boabele de grâu germinau și creșteau verzi și drepte, atunci și norocul lor avea să fie bogat. Iar dacă firele de grâu erau rare, norocul lor în dragoste era întâmplător.

La 25 martie vine Ziua Cucului

Data de 25 martie este Bunavestire în calendarul religios, dar totodată este Ziua Cucului în tradiția populară. Cine aude cucul cântând, va fi om norocos și va avea numai vești bune tot anul. Iar una dintre cele mai frumoase superstiții despre Ziua Cucului spune să aprindem un foc sau o lumânăre și să punem alături, un pahar cu apă și o bucată de pâine, pentru că vin îngerii să se ospăteze și să se odihnească, iar cântecul lor îți binecuvântează casa.