Mătura a fost un obiect magic în gospodăria românului, încărcată cu tot felul de legende și credințe vechi despre noroc, despre sănătate și dragoste. Iată ce superstiții despre mături au rămas în conștiința populară și mai sunt folosite și azi.

De ce se ține mătura după ușă

Mătura împletită din nuiele subțirele era considerată un apărător al casei. Cu ea, femeile măturau și alungau grijile și necazurile din gospodăria lor, își protejau familia și copiii.

În casele românilor, mătura se ținea întotdeauna după ușa de la intrare, nu doar pentru a fi la îndemână când făceau curat, ci pentru a sta de strajă impotriva duhurilor rele.

Exista și o superstiție conform căreia, la marile sărbători și în perioadele grele, trebuie pusă o mătură în prag, să apere casa. De asemenea, nu se mătură niciodată în zi de sărbătoare, ci numai înainte. Iar când sprijini mătura de zid, pune-o cu perii în sus să fie paznic bun în casă.

Superstiții despre mături

Când trebuie să arunci mătura din casă

Printre cele mai răspândite superstiții despre mături, exista credința conform căreia o mătură care începe să se rupă trebuie imediat aruncată. Oamenii nu le reparau, pentru că mătura care începea să se destrame nu mai avea același rol protector asupra curții și asupra casei.

Era indicat să cumperi o mătură nouă, iar pe cea veche să o arunci cât mai departe de casă sau chiar să îi dai foc.

Pe de altă parte, dacă găsești un fir căzut de la mătură prin casă, pune-l la cingătoare când muncești, să nu te mai doară spatele.

Cum trebuie să mături, ca să te ferești de ghinion

Femeile din popor măturau întotdeauna camera dinspre ușă spre sobă, sau ograda, dinspre poartă spre ușa casei. Strângeau gunoiul cu grijă, apoi ieșeau imediat cu el afară să îl arunce.

În credințele populare se spunea că, dacă mături invers, adică din mijlocul casei spre ușă, îți arunci norocul afară, de aceea nu e bine niciodată să mături praful peste pragul ușii sau al porții.

Și se mai spune să nu folosești niciodată mătura veche într-o casă nouă, pentru că va aduce cu ea și necazurile din vechea locuință.