Emiratele Arabe se mândresc în aceste zile cu cea mai bătrână perlă naturală cunoscută până acum. Ea a fost descoperită în podeaua unei locuințe de pe insula Marawah.

Dovada prețioasă a unei culturi străvechi

Descoperirea unei perle prețioase, de culoare roz, destul de rară în acele vremuri, atestă nu doar gradul de civilizație al locuitorilor din regiune, ci și faptul că se făcea comerț intens cu Mesopotamia.

Pe de altă parte, locuințele din insula Marawah sunt cele mai vechi cunoscute până acum de pe teritoriul Emiratelor Arabe Unite și sunt o dovadă că aici a existat cândva o așezare înfloritoare. Ele au fost ridicate între 5800 și 6500 înainte de Hristos, conform testelor cu carbon.

Cea mai bătrână perlă naturală, o bijuterie unică

Cu siguranță, o astfel de perlă cu o culoare deosebită era o bijuterie unică în acele vremuri. Este posibil ca ea să fi făcut parte dintr-o brățară sau un colier simplu și a căzut, dar putea fi folosită că atare drept monedă de schimb.

Perlele erau prețuite și erau schimbate pe uleiuri aromatice, pe obiecte din ceramică, pe animale și alte bunuri care veneau pe mare și prin deșert din Mesopotamia.

Perla din Abu Dhabi, cum a fost supranumită de cercetători, va fi expusă publicului la sfârșitul acestei luni în cadrul expoziției ”10.000 de ani de lux” pe care muzeul Louvre o organizează în Abu Dhabi.