Inițial, crucea egipteană a fost hieroglifa care desemna viața veșnică, viața care se prelungește după moarte într-o altă lume. Ea apare cel mai adesea pe sarcofagele faraonilor, lângă numele lor, lângă numele marilor zei egipteni și pe pieptul mumiilor regale, cărora se spune că le dădea ”suflarea vieții eterne”.

Crucea egipteană și nodul magic al eternității

Mulți tineri poartă azi crucea egipteană la gât pentru că a rămas un simbol puternic în conștiința populară, dar puțini îi cunosc toate conotațiile.

O legendă spune că bucla sau nodul reprezintă soarele și totodată circuitul ciclic al vieții către moarte. Brațul orizontal este orizontul, lumea cunoscută și prezentul, pe când brațul vertical reprezintă trecutul, istoria, lumea de ieri sau lumea din adâncuri în care vom coborî după moarte.

Cu alte cuvinte, se poate spune despre crucea egipteană că este unul dintre cele mai profunde simboluri ale infinitului și al eternității. De aceea, faraonii o purtau la piept, să le ducă sufletul spre nemurire în pragul morții.

Simbol al puterii masculine și al energiei feminine

O altă teorie larg răspândită în lumea simbolisticii vorbește despre alăturarea elementelor feminin – masculin în crucea egipteană. Bucla este uterul, energia creatoare a femeii, iar brațul crucii este puterea masculină, care concepe și întreține viața.

Datorită acestor elemente primordiale, crucea egipteană sau ankh-ul, cum era denumită de către egiptenii vechi, era folosită în ritualurile de protecție a vieții și în cele de fertilitate.

Ce energii misterioase ascunde amuleta

Dacă vrei să porți crucea egipteană drept amuletă, la un lănțișor sau la o brățară, trebuie să cunoști și puterile ei mistice. Cei mai mulți dintre noi nu mai credem în energiile misterioase ale acestor simboluri, dar ele s-au păstrat tocmai datorită tainelor care le înconjoară.

  • Vibrație, echilibru, armonie, sănătate;
  • Virilitate, fertilitate, concepție, creație;
  • Viață veșnică, eternitate, imortalitate;
  • Putere interioară, protecție, pavăză și scut împotriva spiritelor demonice.

sursa foto: 123rf.com