Sunt stranii scheletele decorate cu salbe de aur și nestemate cât oul de porumbel. Protejate de vitrine masive din sticlă, rămășițele creștinilor martiri de odionioară păzesc o comoară inestimabilă în bisericile catolice din Germania.

În abația Waldsassen se găsesc cele mai multe și anume 10. Călugării de aici susțin că sunt toate moaștele unor sfinți de la începuturile creștinismului, torturați și uciși pentru că nu s-au dezis de credința lor întru Hristos.

Cu toate acestea, argumente clare că scheletele respective ar fi aparținut vreodată unor martiri sau unor sfinți nu există.

Care este povestea adevărată?

În anul 1578, a fost descoperit un osuar uriaș în catacombele Romei, care conținea se pare între 500.000 și 750.000 de rămășițe umane. Supușii papei de la acea vreme au găsit unele schelete consemnate cu litera ”M”, iar altele au avut mici însemne care arătau că aparțineau religiei creștine, o cruce, un inel cu cruce sau cu însemnele creștinismului.

S-a presupus atunci că unele dintre schelete au aparținut creștinilor martirizați și au fost vândute pe bani frumoși mai multor mănăstiri bogate din Germania sau Elveția. Se crede că au fost vândute mii de astfel de schelete. Inclusiv familiile bogate dădeau sume mari de bani să obțină oasele unui martir creștin pentru capelele lor personale.

În bisericile catolice, exista deja practica stranie de a împodobi moaștele cu aur și argint și existau călugări decoratori, specializați în împodobirea moaștelor. Rămășițele sfinte pe care le-au primit de la Roma au avut un tratament preferențial. Unele dintre ele sunt decorate cu aur masiv, cu perle rare și cu pietre prețioase mari, de o bogăție instimabilă. Pesemne, lipite de oasele sfinte, nimeni nu ar fi avut curajul să le jefuiască. Mai ales că bisericile catolice tocmai fuseseră distruse și sărăcite de reforma protestantă de la începutul anilor 1500 și aveau nevoie de un stimulent să aducă oamenii din nou spre biserică.

Cât de sfinte sunt moaștele de aur din bisericile catolice

Lăcașul de cult de la Waldsassen, din Germania, conține 10 schelete ornate cu aur printre care și rămășițele Sf. Valentin, ocrotitorul îndrăgostiților, biserica Sf. Petru din Munchen o are pe Sf. Munditia îmbrăcată în podoabe și catifea scumpă, Sf. Luciana de la mănăstirea Heilligkreuzstahl te frapează cu safirele și diamantele ei, la fel de bogată este și Sf. Valeria din mănăstirea Weyarn sau Sf. Deodado din Rheinau, Elveția.

Istoria nescrisă a bisericii catolice susține că toate sunt oase sfinte. Dovezi nu există, doar legende și câteva povești transmise din generație în generație cu care oamenii locului se mândresc.

La câțiva zeci de ani, după ce a luat sfârșit moda moaștelor împodobite pompos, s-a constatat că multe schelete primite de la Roma nu aveau nicio valoare istorică sau religioasă și au fost distruse. Cele rămase, însă, constituie o adevărată comoară spirituală și nu numai pentru enoriași.

Mii de schelete împodobite au fost jefuite în timp

Istoricul Paul Koudounaris este cel care a studiat scheletele împodobite din bisericile catolice germane și a scris câteva studii pertinente asupra lor. Koudounaris susține că multe dintre podoabe sunt autentice, sunt pietre prețioase donate de familiile bogate care credeau că se apropie astfel mai mult de cele sfinte.

Decorarea unui singur schelet putea dura aproximativ trei ani și lucrau la el mai multe călugărițe sau călugări care erau obișnuiți să coasă și să împodobească veștmintele bogate ale cardinalilor și ale preoților de rang înalt.

Moaștele au fost alese pentru împodobire după ce mai mulți martori au declarat că răspândeau un parfum delicat când au fost dezgropate din catacombe. Despre multe dintre ele, localnicii spun și azi că fac minuni, chiar dacă nimeni nu știe cu certitudine cui i-au aparținut de fapt oasele.

Până în secolul nostru au mai supraviețuit puține. Din 10 astfel de schelete împodobite, Koudounaris crede că 9 s-au pierdut sau au fost jefuite. Istoricul a reușit să studieze 250 de astfel de schelete, toate păstrate în coșciuge sau vitrine din sticlă, neatinse de secole.

sursa foto: Paul Koudounaris/Wikipedia