De câte ori nu te trezești speriată de violența vreunui coșmar și te întrebi care este semnificația lui profundă? Ele reflectă tensiunea și stresul în care trăiești, problemele de familie, eșecul în dragoste sau durerea unei pierderi importante… dar multe coșmaruri sunt semnale de alarmă legate de sănătatea ta fizică.

Coșmarurile semnalizează debutul unei boli

Oamenii de știință de la celebra Clinică americană Mayo au descoperit că multe coșmaruri în care îți este greu să te deplasezi sau simți că ești paralizată sunt legate de debutul unei boli. Când ai febră sau apar primele simptome ale unei boli, pe care de obicei nu le iei în seamă, este posibil să ai coșmaruri în care nu îți poți mișca mâinile și picioarele sau în care te vezi legată de pat. Studiile din ultimii ani au mai arătat că, în multe cazuri, coșmarurile se înmulțesc dacă îți scade nivelul de zahăr din sânge sau dacă îți scade brusc tensiunea înainte de culcare. Ar fi bine să ții cont de aceste coșmaruri, mai ales dacă starea ta generală nu este una prea bună, și să te programezi pentru analize medicale amănunțite.

Probleme cardiace

Un studiu suedez, realizat în anul 2003 cu ajutorul unui grup de voluntari cu vârste cuprinse între 40 și 60 de ani, a demonstrat că frecvența viselor urâte este legată de accelerarea ritmului cardiac. Bătăile neregulate ale inimii și riscul de atac de acord pot fi anunțate prin coșmaruri intense, iar femeile sunt cele mai expuse acestui fenomen după ce intră la menopauză. De aceea, majoritatea atacurilor de cord se petrec la primele ore ale dimineții, când somnul este mai profund și visăm mai mult.

Riscul de Parkinson

Cel puțin trei articole de specialitate, publicate în revista ”The Lancet Neurology”, arată că persoanele care suferă mai des de tulburări de somn și au coșmaruri violente, timp în care vorbesc în somn, țipă sau lovesc cu pumnii, prezintă un risc mai mare să sufere de boala Parkinson în a doua parte a vieții.

Bărbații și femeile au coșmaruri diferite

Cu toții uităm majoritatea viselor când ne trezim, dar coșmarurile puternice nu pot fi uitate ușor. Psihologii de la Universitatea din Montreal au descoperit că visele urâte diferă totuși de la un sex la altul. Bărbații au coșmaruri despre tragedii, dezastre, monștri, insecte sau războaie și bătăi. În schimb, femeile au coșmaruri legate de problemele interpersonale, certuri, trădări, gelozie, invidie, infidelitate. Analizând peste 10.000 de vise, dintre care 60% coșmaruri, cercetătorii au descoperit că, în cazul femeilor, coșmarurile legate de copii, familie sau dragoste pot fi un semnal de alarmă pentru bolile aparatului reproducător sau boli de sânge.

credit foto: 123rf.com