Pisica, lupul, bufnita sau corbul erau considerate animalele sacre ale zeităților, trimise să vegheze și chiar să schimbe destinul unor oameni. Superstițiile conform cărora întâlnirea acestor animale în momentele cruciale din viață au existat aproape în toate culturile lumii.

În vremurile vechi, oamenii credeau că întâlnirile cu aceste animale erau intervenții divine. Unele erau benefice, altele le aduceau ghinion și se temeau de ele.

Animalele sacre cu semnificații contradictorii

Pisica a fost asociată din cele mai vechi timpuri cu relele și ghinionul, dar ea era totodată și un avertisment să îți asculți intuiția. Când o pisică îți taie cale, ea te poate avertiza că se apropie un eveniment neplăcut, de aceea trebuie să te bazezi pe intuiție și să încerci să ocolești provocările destinului.

Bufnița era, de asemenea, un simbol al nopții, al tenebrelor și chiar al morții. O pasăre rară, ascunsă și misterioasă, dar care era mesagerul zeilor când ceva urma să se schimbe în viața muritorilor de rând. Cine vedea o bufniță putea avea un noroc incredibil să își îndeplinească un mare vis, dar putea avea și ghinionul să piardă ceva deosebit de important. Bufnița avertiza persoana respectivă să fie cât mai înțeleaptă și chibzuită în alegerile ei.

Șarpele avea și el mai degrabă semnificație negativă, decât pozitivă. O ființă ascunsă, care trăia sub pământ și avea legătură cu zeii tărâmurilor întunecate, șarpele le aducea aminte oamenilor că destinele lor sunt guvernate de forțe peste puterile lor de înțelegere. Cine întâlnea un șarpe, trebuia să fie atent la pericolele din umbră, la dușmani și la obstacole nemaiîntâlnite.

Mesagerii de dincolo

Corbul era și el o pasăre rar văzută, precum bufnița. Cel mai adesea îi auzeau croncănitul specific de la distanță și oamenii se temeau că vestește moartea. Dar adevărata lui semnificație era legată mai degrabă de minciunile și înșelătoriile care existau în viața acelui om. Dacă auzeai un corb, știai că adevărul trebuie să iasă la iveală și să descoperi cine te-a înșelat.

Cerbul făcea și el parte dintre animalele sacre cu semnificații mistice pozitive. Era un animal protejat de zeița Artemis, considerată divinitatea protectoare a fertilității, a femeilor însărcinate, a animalelor și a pădurii. Cine vedea un cerb, fapt foarte rar în viața unui om, știa că primește un mesaj deosebit din partea destinului. Cerbul anunța o perioadă dificilă, cu probleme și riscuri, dar care avea să fie urmată de un succes. Mesajul lui era să trecem peste greutățile vieții cu mult curaj.

Lupul, în pofida temerilor pe care le inspira, lupul era admirat și prețuit în culturile vechi. Deși se temeau de el, oamenii știau că lupul era una dintre cele mai importante călăuze trimisă de zei. Cine avea prilejul rar să zărească un lup, fără să fie atacat, știa că destinul lui urma să se schimbe dramatic. Lupul alb al dacilor era un simbol al luminii și al puterii. Abia în Evul Mediu, acest animal a fost greșit asociat cu magia neagră, cu vrăjitorii și vârcolacii. Dar semnificațiile lui străvechi au fost pozitive.

sursa foto: 123rf.com