De la cruci vechi, cu arabescuri medievale, la icoane cu Iisus sau scene complexe cu Fecioara Maria și îngerii, tatuajele cu simboluri creștine sunt răspândite mai ales în lumea catolică din America de Sud, dar și în America. Nici la noi nu lipsesc tatuajele creștine, iar cel mai folosit simbol este crucea.

De unde a apărut tradiția tatuajelor cu simboluri creștine

Cel mai adesea azi ne place să purtăm o cruce la gât, prinsă de un lănțișor, pentru a ne exprima credința și speranța în Dumnezeu. Pe vremuri, însă, tatuajele cu cruci erau cele mai sugestive pentru a cunoaște apartenența religioasă a unei persoane.

La început de Ev Mediu, cavalerii creștini care participau la cruciadele din Orient, își tatuau pe față, la vedere, o cruce. În cazul în care erau omorâți, crucea arăta religia de care aparțineau și așa aveau o șansă să fie înmormântați creștinește.

Câteva secole mai târziu, când otomanii cucereau noi și noi teritorii în Europa creștină, în Bosnia și Herțegovina mamele își tatuau fetele de mici cu simboluri creștine, în special cruci. Fetele erau luate cu forța de turci și obligate să treacă la credința musulmană de îndată ce se apropiau de adolescență. Având crucile tatuate pe piept sau pe brațe țineau astfel minte toată viața că s-au născut creștine.

Cele mai folosite simboluri creștine

Crucea

Are întâietate, sub diverse forme, cu diverse înflorituri și îmbunătățiri. Unii sunt discreți și preferă o cruce mică ascunsă sub haine sau pe umăr. Alții preferă tatuajele mari, cruci care acoperă tot pieptul sau tot antebrațul. Nu întotdeauna sunt legate de credința sinceră din sufletul acelui om, dar au o semnificație aparte pentru fiecare.

Scenele religioase

Devin adevărate opere de artă, dacă sunt realizate de un artist cu mult talent. Iisus pe cruce, Bunavestire sau Fecioara rugându-se sunt printre cele mai întâlnite. De asemenea, sunt tatuați sfinți și îngeri care coboară din cer.

În America latină, sunt preferați sfinții patroni ai familiei sau ai bisericii din care face parte respectivul credincios. Însă multe scene religioase de mari dimensiuni sunt mai degrabă întâlnite la membrii unor secte sau găști care nu au nimic de a face cu biserica.

Pilde și sfaturi din Biblie

Printre tatuajele cu simboluri creștine se înscriu și pildele sau versetele celebre din Biblie, fiecare exprimând o idee în care crede cel care le-a ales. Ei le poartă asemeni unui motto care, consideră ei, le definește caracterul și vorbește despre natura lor interioară. Pentru alții, versetele din Biblie sunt un fel de pavăză, iar pentru cei mai mulți un mod de a comunica ceva despre ei.

Dacă ești interesat de această artă, află cum se fac tatuajele!