Fiecare dintre noi visăm cel puțin 45 de minute în fiecare noapte, majoritatea vise liniștite, în care se împletesc imagini de peste zi, scene din filme sau cărți sau pur și simplu elemente stranii din imaginația noastră. Mai grav este când avem coșmaruri! Iar ce ne sperie cel mai mult sunt scenele în care suntem implicați direct. Iată cele mai comune spaime care se reflectă în visele noastre și care este sensul lor real, așa cum au fost ele descifrate de Suzzane Bergmann, sociolog și colaborator la proiectul internațional Dream Reflectors.

Ce înseamnă când ești urmărită

Unul dintre cele mai frecvente coșmaruri, de obicei la adolescenți și tineri, este acela în care sunt urmăriți de cineva care vrea să le facă rău. Sentimentul de anxietate pe care îl provoacă acest vis este atât de puternic, încât este imposibil să nu ni-l amintim dimineața. Dar elementul cel mai important al acestui vis este faptul că fugim de cineva. Iar acest lucru reflect faptul că, în realitate, nu acordăm suficientă atenție unei probleme sau unei situații de care ne temem.

Paralizia inexplicabilă

Se întâmplă uneori să visăm că nu ne putem mișca în vis, că auzim și vedem, dar suntem complet paralizați în rest. În realitate, când dormim profund, suntem aproape paralizați. Creierului îi este aproape imposibil să comande trupului să se mai miște. Este o fază intermediară, între somnul profund în care visăm și trezire. Semnificația acestei senzații poate fi corelată în realitate cu faptul că nu avem deplinul control asupra unor situații importante și că suntem nevoiți să îi lăsăm pe alții să ia decizii în locul nostru.

Căderea în gol, unul dintre cele mai negre vise

Mulți dintre noi au visat la un moment dat că alunecă în gol și cad de la o înălțime foarte mare, poate chiar de pe acoperișul casei sau de la balcon. Există, însă, două fațete ale acestui coșmar. Fie alunecăm lin în aer, fără teamă și cu senzația că ceva sau cineva ne va prinde și nu vom păți nimic. Fie cădem cu viteză și simțim frica îngrozitoare că ne vom prăbuși. În prima situație, este mai degrabă vorba despre sentimentul de ușurare, că putem renunța la ceva fără durere și fără păreri de rău. În cea de a doua situație, coșmarul pornește dintr-o teamă profundă că lucrurile se schimbă în jurul nostru și că nu le putem controla.

Nuditatea

Visele în care ne vedem complet goi și vulnerabili sunt mai rare, dar ele există și ne pun serios pe gânduri. Departe de a avea vreo legătură cu insatisfacțiile erotice, Bergmann susține că nuditatea reflectă slăbiciunile noastre emoționale, fie în fața partenerului de cuplu, a unui șef sau a unui părinte care are tendința de a ne controla.

sursa foto: 123rf.com