Ai picioarele sloi la culcare, dar transpiri peste noapte?

Multe femei se plâng de faptul că seara, înainte de culcare, au picioarele reci și le este frig, iar peste noapte transpiră abundent, deși nu au nicio problemă de sănătate. Ei bine, acesta este un fenomen care apare frecvent după 40 de ani și anunță perimonepauza, perioada care precede menopauza. Schimbările de temperatură ale corpului în timpul somnului indică și afecțiuni ale tiroidei, care trebuie investigate cât mai curând posibil.

Îți lovești partenerul în somn?

Ți s-a întâmplat ca partenerul tău să se plângă dimineața că i-ai furat pătura sau că l-ai lovit cu mâinile și picioarele prin somn? Acestea sunt mișcări involuntare, pe care nu le poți controla, dar care ar putea trăda un sindrom aparte, denumit PLMD – tulburarea periodică a mișcării membrelor. Acesta poate fi declanșat pentru o anumită perioadă de timp de administarea unor medicamente antipsihotice sau de stresul de peste zi.

Nu poți dormi pe spate?

Dacă preferi să dormi într-o parte sau pe burtă și nu te simți bine să te întinzi pe spate, înseamnă că ai probleme cu respirația în timpul somnului și este posibil să și sforăi. De la afecțiuni ale aparatului respirator, până la maladii cardiovasculare, respirația dificilă din timpul nopții este un semnal de alarmă pentru boli la care nici nu te gândești.

Te trezești cu durere de cap?

Adesea, durerile de cap de dimineață sunt cauzate de tensiunea mușchilor gâtului. Acest lucru arată că ai dormit cu gâtul strâmb sau că nu ai pernele potrivite pentru odihnă. Dacă durerea de cap este concentrată în vârful capului sau într-o parte, ea este consecința tensiunii musculare. Dar, dacă durerea de cap este înfundată și se concentrează deasupra cefei, ai putea avea probleme cu tensiunea arterială.

sursa foto: 123rf.com