Coroana de la Marea Moartă provinde din perioada Bronzului și este posibil să fi fost realizată între 4000 și 3500 înaintea erei noastre. Ea a fost descoperită de către arheologii israelieni într-o grotă din deșertul iudaic, alături de alte 400 de obiecte de cult și podoabe din aceeași perioadă.

Forma stranie ridică mari semne de întrebare

Deși seamănă întrucâtva cu podoabele similare de azi, coroana de la Marea Moartă are o formă deosebită. Arată ca o bucată de tub în care a fost decupată o fereastră dreptunghiulară, iar deasupra a fost ornată cu păsări, posibil vulturi, și două elemente stranii care pot fi considerate porți de templu.

Se presupune că era folosită în ritualurile mortuare și era pusă pe capul defuncților care au avut un statut important în comunitate. Cei doi vulturi sunt simboluri ale morții, dar și ale conducătorilor puternici din acea perioadă. În loc de pietre prețioase, diamante sau rubine, păsările arată statutul deosebit al celui care putea purta această coroană. Iar porțile decorate cu bumbi de metal și așezate față în față deasupra coroanei pot fi considerate elementele esențiale ale unui ritual de trecere către cealaltă lume. Cu toate acestea, adevăratul mesaj al decorațiunilor rămâne o enigmă.

Coroana a fost descoperită învelită într-o împletitură din paie, alături de sceptre și diverse vase ritualice, realizate și ele din bronz înegrit. Datarea cu carbon a rămășițelor de paie care ascundeau comoara a condus arheologii în anul 3500 î.e.n, când atelierele din bronz erau răspândite de-a lungul Mării Moarte.

Deși a fost ascunsă cât mai adânc posibil, faptul că cele mai multe obiecte nu au fost învelite decât în simple împletituri din paie, arată că faimoasa comoară de la Nahal Mishmar a fost adunată în grabă, poate de teama unor năvălitori.

Obiecte unicat în lume

Atât coroana cât și sceptrul cu capete de animale sunt obiecte unicat în lume. Daniel Master, profesor de arheologie la Colegiul Wheaton, cel care s-a ocupat de organizarea expoziției din New York în care a fost prezentată comoara israeliană, consideră că valoarea ei istorică și estetică este neprețuită. ”Lucrul fascinant despre acea perioadă este inovația surprinzătoare care a schimbat tehnologiile lumii antice de mii de ani”, spunea Daniel Master.

Este posibil ca obiectele de cult să fi aparținut unui templu aflat la numai 12 kilometri depărtare, la Ein Gedi. Cu siguranță, ele au fost realizate de o comunitate bogată, care avea proprii meșteri și suficiente resurse pentru a-și împodobi templele cu obiecte inedite.

sursa foto: Shutterstock