Puterea cuvintelor nu trebuie niciodată subestimată. Sunt cuvinte care ne emoționează, care ne bucură sau care ne rănesc. Sunt și cuvinte despre care se spune că ar avea puteri magice, iar cuvântul abracadabra se numără printre cele mai vechi și populare dintre ele.

În zilele noastre, acest cuvânt era folosit adesea în spectacolele de magie și la circ, de unde l-au învățat toți copiii. Dar în vremurile Imperiului Roman, cu câteva mii de ani în urmă, abracadabra avea puteri mistice și era folosit doar de către magi și vrăjitori. În Evul Mediu el a început să se răspândească și să fie folosit și de medici sau de oamenii de rând.

Cuvântul care vindecă

În textele scrise, cuvântul „abracadabra” apare prima oară într-o lucrare din secolul al II-lea î.e.n., numită Liber Medicinalis și scrisă de învățatul roman Quintus Serenus. Cartea lui Serenus cuprindea o serie de tehnici de vindecare preluate de la Pliniu cel Bătrân, între care și formula magică Abracadabra, care era inscripționată de medici pe amuletele folosite la vindecarea bolilor.

Se folosea când bolnavii aveau dureri mari și frisoane, se folosea pentru copiii mici care plângeau fără să se știe motivul, ba chiar s-a folosit intens în timpul epidemiilor de ciumă. Evident că acest cuvânt, oricum era rostit, nu putea avea influențe asupra vreunei boli, dar împreună cu unele prafuri și decocturi folosite de vraci, se putea simți anumite ameliorări.

Diverse interpretări pentru cuvântul abracadabra

Acest termen complicat pare să vină de la numele zeului Soare din limba persană, Abraxas. El putea fi tradus prin sintagma ”soarele care răsare în fiecare zi a anului”.

Există și o interpretare după o veche expresie din limbra ebraică ”Abreq Anunt Habra” care însemna ”să arunci fulgere până la distrugere”, adică să nimicești ceva cu ajutorul unei forțe supraomenești.

Mai poate fi comparat și cu expresia Avra Kadavra din aramaică, expresie care însemna să distrugi răul și era folosită de asemenea în incantațiile magice împotriva bolilor și durerilor.

Pentru a avea putere asupra bolilor și necazurilor, cuvântul era notat pe un pergament sub formă de triunghi, repetându-se astfel încât la fiecare rând lipsea câte o literă. Se crede că și vracii pronunțau aceste cuvinte, unul după altul, până când ajungeau la A sau Alfa, litera începutului, când răul trebuie să fie nimicit, pentru a da șansa unui început mai bun.

foto: 123rf.com