Cum credeau împărații chinezi că pot atinge nemurirea

Încă de la primii împărați ai Chinei antice, de la care s-au păstrat izvoare scrise, se știe că încercau tot felul de poțiuni magice și leacuri pentru a câștiga viața veșnică. Tuturor le era teamă că vor învinși și asasinați în războaie, că vor muri brusc fără moștenitori și că dinastia lor se va stinge. Cu toții doreau să fie nemuritori, mai ales că puterea politică și militară pe care o dețineau le dădea falsa impresie că pot stăpâni viața pentru totdeauna.

Printre cele mai vechi leacuri magice care promiteau viața veșnică se numără mercurul. Și nu e de mirare, având în vedere că acest metal cu proprietăți stranii s-a folosit în scopuri medicale pe scară largă în China și în Europa până la începutul secolului XX. Din cauza unei pilule cu mercur și alte prafuri din plante și-a găsit sfârșitul la numai 21 de ani unul dintre cei mai tineri împărați chinezi, Sima Pi, în anii 300 înaintea erei noastre.

Călugării vroiau să devină mumii pentru a atinge nemurirea

Dacă împărații chinezi credeau în pilule magice, călugării sperau ca mumificarea corpului încă din timpul vieții era soluția pentru a atinge nemurirea. În China sunt multe legende despre călugări care au reușit să se înalțe dincolo de toate nevoile trupești și să trăiască veșnic în spirit, doar cu aer. Acest curent a cucerit și Japonia, unde călugării duc o viață deosebit de dură, în meditație profundă, aproape fără mâncare și apă.

Pe la începutul secolului al X-lea, călugărul Shojin a încercat să obțină nemurirea, devenind o ”mumie” vie. El considera că, dacă ar putea scăpa de toată grăsimea din corp și ar învăța să supraviețuiască doar cu aer, ar putea trăi veșnic, ocrotit între zidurile unei mănăstiri pe post de ”mumie”. S-a izolat de frații lui și s-a supus unui proces înfiorător de înfometare. O vreme a băut doar o zeamă din rădăcină de copac, apoi nimic… dar când a fost căutat, i s-a găsit trupul în descompunere avansată.

Papa Inocențiu al VIII-lea și terapia cu sânge tânăr

Ascensiunea pe tronul papal a călugărului Giovanni Batista Cibo a fost de la bun început controversată. Se știe la vremea respectivă că avea doi copii făcuți cu niște femei de moravuri îndoielnice și nici el însuși nu era ”ușă de biserică”. Ba chiar a avut ideea năstrușnică de a atinge nemurirea folosind sângele unor băieți tineri.

Medicii l-au încurajat și au încercat să facă o transfuzie de sânge de la cei doi copii la papă. Totul se întâmpla pe la sfârșitul anilor 1400, iar la vremea respectivă se știa că sângele poate fi folosit pentru reîntinerire, dar nu se cunoșteau riscurile acestui procedeu. Bineînțeles, și papa și cei doi băieți au murit în timpul procedurii.

sursa foto: 123rf.com