Visele sunt legate întotdeauna de amintiri. Nu putem visa ceea ce nu cunoaştem, spun psihologii, iar fiecare vis ne poate transmite un mesaj ascuns, mai ales dacă se repetă frecvent. În aceste vise poţi găsi soluţii la problemele cu care te confrunţi, alteori, ele pot fi „oglinda” unor sentimente pe care încerci să le ascunzi: teamă, îngrijorare sau durere. De cele mai multe ori, se repetă visele mai puţin fericite, cele în care te simţi ameninţată şi urmărită, în care te confrunţi cu situaţii dificile. Psihologii spun că visele recurente ne învaţă ceva despre propria persoană, lucruri pe care poate că nu le observăm sau pe care le ocolim în mod conştient.

Care sunt cauzele viselor care se repetă

Fie ele coşmaruri sau nu, mesajul viselor merită descifrat. Odată ce le înţelegi, vei reuşi să scapi de ele şi nu îţi vor mai tulbura somnul. Gândeşte-te că, la baza lor, pot sta:

  • traume din trecut, din copilărie sau din adolescenţă;
  • slăbiciuni de care eşti conştientă şi pe care nu ştii cum să le depăşeşti;
  • un impas sau un eşec căruia nu îi poţi găsi o rezolvare adecvată;
  • dorinţe pe care nu ai reuşit să ţi le îndeplineşti;
  • evenimente care te-au marcat profund şi de amintirea cărora nu poţi scăpa;
  • nemulţumiri legate de viaţa personală.

Vise cu semnificaţii surprinzătoare

Suntem cu toţii diferiţi, avem experienţe de viaţă variate, cu toate acestea mulţi dintre noi putem spune că am avut vise similare. Iată câteva din visele comune pe care majoritatea dintre noi le-am avut la un moment dat.

Dacă visezi că ZBORI

De cele mai multe ori, visele în care visezi că zbori se încheie într-o notă nefericită. Eşti vulnerabilă şi nesigură pe tine, lipsită de ajutor şi, probabil, te simţi în pericol. Zborul poate exprima lipsa de afecţiune, teama că nu îţi poţi controla viaţa sau că te temi de provocări. Pe de altă parte, zborul poate însemna şi sentimentul de victorie şi de superioritate, atunci când visul are un final fericit.

Semnificația viselor în care cazi în gol

Pe măsură ce adormi profund, ritmul bătăilor inimii scade, organismul se relaxează şi ai senzaţia că eşti în cădere. Când un astfel de vis se repetă şi îţi induce o stare de nelinişte, el poate ascunde teama ta că trebuie să te confrunţi cu o situaţie dificilă, greu de rezolvat.

Ce înseamnă când visezi că ești urmărit

Visele în care sunt urmărite de indivizi periculoşi sunt, de obicei, mai frecvente în cazul femeilor, decât al bărbaţilor. Acest vis îţi atrage atenţia că încerci să scapi de o problemă dificilă, fără să te confrunţi direct cu ea. Alergi, te ascunzi, încerci să îţi păcăleşti atacatorul. Dacă reuşeşti să descoperi motivul pentru care fugi, vei rezolva misterul.

Când visezi că te-ai rătăcit

Visele în care te rătăceşti sau în care cauţi ceva pierdut pot avea legătură cu o schimbare importantă din viaţa ta. Ele îţi pot atrage atenţia asupra frustrărilor acumulate în timp, asupra unei situaţii confuze care generează nelinişte.

Marea şi valurile: semnificație în vis

Dacă visezi că eşti acoperită de ape, că valuri uriaşe vin spre tine, este posibil să treci printr-o perioadă dificilă din punct de vedere emoţional. Bucuriile şi necazurile alternează, emoţiile sunt puternice, poate că te-ai îndrăgostit sau poate că îţi este teamă să nu pierzi iubirea.

Ce înseamnă șerpii în vis

Șerpii în vis pot să însemne anumite temeri și îngrijorări ascunse, dar vă pot avertiza și de ceva anume care nu a ieșit încă la iveală. Visezi că îți apare în cale un șarpe sau că îl omori, că doarme sau că este în iarbă, fiecare dintre acestea prevestesc și arată date despre viața ta, din prezent sau viitor. Există și câteva situații în care șerpii în vis sunt de bun augur. Citește aici despre ce înseamnă când visezi șerpi

 ”Nu ignora visele care se repetă!” 

„Visele care se repetă sunt mesaje dinspre tine înspre tine, legate de ceva ce trebuie să înţelegi, conţin avertismente şi parcă încearcă cu disperare să îţi comunice o idee. Acest tip de vise poate avea tentă de coşmar, dar acest lucru te ajută să le iei mai bine în seamă. Astfel de vise pot sublinia o slăbiciune, o teamă sau o inabilitate personală de a putea controla ceva, din trecut sau din prezent. Nu trebuie să ignori mesajele primite! Subconştientul ne oferă informaţii despre noi, informaţii sub formă de simboluri. Dacă suntem atenţi şi le coroborăm cu contextul în care se desfăşoară viaţa noastră, putem înțelege foarte clar mesajul!“, ne sfătuiește psihologul Cristina Ion-Rădulescu.

sursa foto: Shutterstock.com