Vremea se schimbă, zilele sunt mai scurte și, în curând, vor fi mai răcoroase. La trecerea dintre anotimpuri, starea noastră de spirit se schimbă și ea. Iar influențele pe care le are anotimpul rece sunt mult mai ciudate decât ai putea crede.  

Se știe deja că vremea are o influență puternică asupra sănătății și tonusului nostru. Persoanele meteosensibile resimt din plin schimbarea anotimpurilor și pot avea dureri de articulații sau migrene la începutul toamnei.

Astenia este și ea specifică acestei perioade și apare când temperaturile se schimbă în curs de numai câteva zile și se instalează frigul.

Dar vremea rece și întunericul pot avea și alte influențe asupra noastră, mult mai subtile și mult mai ciudate. Oricât ar părea de stranii, ele sunt reale și au fost deja bine determinate prin studii sociologice și medicale.

În sezonul rece, mâncăm mai puțin sănătos

Majoritatea oamenilor simte nevoia să se alimenteze mai mult în perioada rece a anului. Este firesc, pentru că organismul cere mai multe calorii și proteine pentru a face față frigului.

Ciudat este că ne dorim mai degrabă dulciuri și mâncăruri cu multe grăsimi, în loc să ne continuăm dieta cu legume și fructe din timpul verii.

Zahărul și grăsimea combat tristețea și astenia specifice toamnei, susțin specialiștii. Însă nu trebuie să exagerăm!

Întunericul ne taie pofta de… cumpărături

Vara, vacanțele, soarele și distracțiile ne costă cel mai mult! Toamna și iarna am putea face economii, consideră sociologii, deoarece întunericul ne alungă din magazine.

Când zilele se scurtează simțim tot mai puțin nevoia să ieșim, să ne petrecem serile în oraș sau să ne schimbăm garderoba. Ne cumpărăm mai degrabă strictul necesar, fără să mai exagerăm cu accesoriile, cosmeticele scumpe sau bijuteriile.

Vremea mohorâtă ne amorțește și creierul

Ploaia și frigul ne fac mai leneși și mai somnoroși, am vrea să dormim mai mult dimineața sau să tragem un pui de somn după amiaza. Ne mai dor articulațiile, avem probleme cu echilibrul și suntem mai puțin mobili.

Dar frigul nu ne amorțește doar corpul, ci și creierul. În zilele mohorâte suntem mai puțin productivi, ne lipsește inspirația și creativitatea din timpul verii.

Soluția cea mai bună ar fi să ne bucurăm de soare și să petrecem mai mult timp pe afară în zilele senine, chiar dacă este frig. Lumina naturală stimulează activitatea cerebrală, ne ajută să fim mai dinamici și mai spontani.

sursa foto: 123rf.com