Cercetările din ultimii ani au demonstrat că omul nu are doar cinci simțuri. Se cunosc azi 21 de simțuri concrete, de care ne folosim în fiecare zi și printre care aș putea menționa simțul durerii, simțul preaplinului, simțul echilibrului sau simțul timpului. Cu toate acestea, cel de al șaselea simț și-a păstrat faima misterioasă și este cel mai puțin cunoscut dintre toate.
Presimțim pericolele mai acut decât ne dăm seama
Un studiu recent al cercetătorilor australieni a demonstrat că suntem capabili să presimțim pericolele, în anumite momente din viața noastră, chiar dacă nu ascultăm întotdeauna vocea interioară care ne avertizează asupra riscurilor. Cel de al șaselea simț își face datoria, dar nu întotdeauna îl ascultăm, pentru că ființa umană iubește riscurile. Cu toate acestea, când intuiția se dovedește că a avut dreptate și că puteam evita un accident sau o decizie proastă, învățăm din experiențele trăite și suntem mai atenți la simțul acesta extrasenzorial.
Cel de al șaselea simț ne ajută în relațiile sociale
Dacă studiezi cu atenție oamenii din jurul tău și le înveți defectele, calitățile și reacțiile, vei putea anticipa cum vor acționa într-un context anume. În unele momente, vei reuși chiar să anticipezi ce decizii vor lua, ceea ce te va ajuta să câștigi un pas în fața lor. Intuiția este crucială în relația de cuplu, mai ales în perioadele în care apar probleme între voi doi. De asemenea, îți va fi de ajutor în relațiile profesionale, să anticipezi corect pretențiile și deciziile superiorilor sau ale colegilor.
Cel de al șaselea simț are simptome misterioase
Când ești pusă în fața unei alegeri dificile, urmărește reacțiile corpului tău. Dacă simți emoții puternice în stomac, când analizezi riscurile acelei decizii, înseamnă că trebuie să găsești o cale pentru a le ocoli. Dacă simți flăcări în obraji sau simți că îți tremură picioarele, înseamnă că decizia pe care vrei să o iei va avea consecințe mult mai complicate decât ți-ai imaginat. Ascultă intuiția și, dacă reacțiile corpului tău nu sunt pozitive, gândește-te de două ori la riscurile pe care ți le asumi.
Magnetorecepția, posibilă și în cazul oamenilor
Se știe deja că păsările și mamiferele folosesc câmpul magnetic al pământului pentru a se orienta în spațiu. Se pare că și oamenii au această abilitate, iar ea este una din componentele celui de al șaselea simț. Joe Kirschvink, de la Institutul de Tehnologie din California, susține că omul are receptori magnetici.
El a condus un experiment cu 24 de voluntari care, deși au fost introduși într-o cușcă Faraday (care blochează interferențele magnetice din afară), au avut o activitate cerebrală deosebită când au fost expuși unor curenți magnetici din interiorul cuștii.
Acest simț magnetic ne ajută să ne orientăm mai bine în spațiu și avertizează asupra schimbărilor din jur pentru a ne ghida să ne ferim de obstacolele și pericolele pe care nu le vedem.
foto: 123rf.com