Moartea nu intervine în secunda în care inima încetează să mai bată. Nu se termină totul într-o singură clipă, așa cum ne imaginam până acum. Moartea este un proces care se desfășoară pe mai multe etape, iar acest lucru a devenit o certitudine pentru medici și oamenii de știință.

Prima etapă este moartea clinică și poate dura în medie cinci minute. Este perioada salvatoare, în care creierul mai are suficient oxigen pentru a supraviețui, iar pacientul poate fi resuscitat fără leziuni cerebrale grave.

Cea de a doua etapă este moartea biologică, o perioadă puțin mai lungă de timp în care începe deteriorarea ireversibilă a creierului și a organelor interne. Dar în tot acest timp, conștiința există, iar faptul a fost dovedit.

Experiențele din preajma morții nu sunt doar iluzii

Multă vreme, medicii considerau că amintirile ciudate ale pacienților treziți din comă erau simple iluzii. Imagini confuze sau amintiri false, induse de credințele religioase care susțin că sufletul se înalță din trup și urcă spre cer. Ei bine, studiile din ultima vreme încep să facă lumină asupra acestui fenomen, iar amintirile din preajma morții nu mai sunt considerate doar simple fabulații.

Aceasta este concluzia tulburătoare a unui studiu efectuat de o echipă de cercetători de la Universitatea din Southampton. Ei au analizat cazurile a 2060 de pacienți cu stop cardiac. Dintre aceștia, 330 au fost resuscitați și au supraviețuit, oferind medicilor câteva informații deosebit de importante despre scurta perioadă în care au fost în moarte clinică.

O treime dintre ei a declarat că a simțit cum se accelerează timpul, unii și-au amintit o lumină strălucitoare, alții au declarat că au simțit teamă și că aveau senzația că se înecau. Aproximativ un sfert dintre ei au spus că au simțit cum se separă de trupurile lor, fie că se înălțau fie că se scufundau într-o apă adâncă.

Cum supraviețuiește conștiința?

Este evident că moartea nu reprezintă un sfârșit brusc, brutal și ireversibil, de vreme ce unii oameni, foarte puțini – este adevărat!, au avut norocul să revină la viață. Studiul condus de dr. Sam Parnia demonstrează că există într-adevăr o luminiță la capătul tunelului.

Conștiința supraviețuiește! Deocamdată, credem că acest lucru se întâmplă doar pentru câteva secunde sau maximum două, trei minute, dar important este că se întâmplă. Iar această descoperire deschide o nouă ușă pentru cercetătorii care examinează legătura dintre trup și spirit.

În toate religiile lumii există credința străveche în supraviețuirea sufletului. Iar știința face acum primii pași pentru a demonstra acest lucru.

foto: 123rf.com