Premonițiile legate de moarte nu pot fi descifrate încă, dar știința le recunoaște rolul important din viața noastră. Studiile din ultima perioadă, cuprinse între anii 1978 și 2010, susțin că premoniția este un proces biologic, un dat natural al ființei umane. Cercetătorii au recunoscut că subconștientul știe uneori mult mai multe decât conștientul.

Când oamenii sunt atenți la mesajele interioare pe care le primesc, ei pot descifra lucruri care se vor petrece în viitorul apropiat, cu atât mai mult când este vorba de evenimente cu implicații emoționale puternice, precum accidentele, tragediile sau chiar decesul.

Premoniția ”pare să prezică schimbări fiziologice viitoare, ca reacție la un eveniment necunoscut” care apar la nivelul pielii, al sistemului nervos și a celui cardiopulmonar, explica Julia Mossbridge, coordonatorul unui studiu asupra premonițiilor, realizat la Universitatea Northwstern din SUA.

Moartea, o etapă de tranziție

Unii oameni se gândesc cu ani înainte la vârsta la care se va încheia viața lor, alții își simt sfârșitul aproape cu numai 24 de ore înainte. Dr. Peter Fenwick, neuropsihiatru la Clinica Radcliffe din Oxford, a studiat de-a lungul carierei sale fenomenele stranii pe care le trăiesc muribunzii.

Majoritatea pacienților săi au văzut, în ultimele zile, spiritele rudelor sau ale prietenilor decedați. Dr. Fenwick este de părere că moartea, cel mai mister al destinului nostru, nu vine niciodată pe nepregătite, nici măcar în cazul unor accidente dramatice.

Cumva, sufletul și spiritul nostru trece printr-o etapă de tranziție, inconștient simțim că se apropie și primim mesaje subtile care ne avertizează. Oricât ar fi de dureroase și sumbre, ele ne pregătesc pentru trecerea în altă etapă sau, poate, spre o altă existență…

Celebritățile și premonițiile legate de moarte

Asasinarea pastorului american Martin Luther King, luptător împotriva rasismului, a devenit deja legendă. El a presimțit sfârșitul cu numai o zi înainte. În ultima predică pe care a ținut-o, el a vorbit despre gândurile negre care nu îi mai dădeau pace.

Știa că este vânat de ani de zile, știa că multă lume îl dorește mort, dar niciodată presimțirile lui nu au fost atât de puternice ca în ziua precedentă asasinării. Pe 3 aprilie 1968, în cadrul unei predici ținute în Memphis, a declarat publicului că nu va mai putea lupta pentru drepturile oamenilor de culoare prea mult timp. A doua zi, în timp ce se afla în balconul hotelului, Luther a fost împușcat în gât.

Celebră este și premoniția lui Mark Twain, care spunea cunoscuților că a venit pe lume odată cu strania cometă Helley și că va pleca odată cu ea. Într-adevăr, la un an după ce a avut această premoniție, Twain a murit în urma unui atac de cord pe 20 aprilie 1910, când cometa a trecut din nou aproape de Terra.

S-a scris mult și despre premonițiile legate de moarte ale prințesei Diana de Wales, care le spusese unor prieteni apropiați că se teme de un atentat la viața ei. Cu opt luni înaintea de moartea ei, se pare că a trimis o scrisoare majordomului în care descria modul în care avea să își piardă viața într-un accident orchestrat din umbră de Casa Regală, după cum credea prințesa.

Când trebuie luate în considerare premonițiile

Majoritatea dintre noi este sceptică în privința presimțirilor. Medicul american Larry Dossey, cel care a scris mai multe cărți despre premoniții legate de moarte și despre mesajele de dincolo, a studiat mai multe cazuri și a găsit câteva puncte comune ale prevestirilor sumbre care s-au adeverit. Iată ce ne sfătuiește Dossey:

  • premonițiile legate de moarte, accidente sau răni trebuie luate în considerare cu seriozitate, pentru că soarta este posibil să nu îți mai ofere a doua șansă;
  • dacă premoniția apare în vis de mai multe ori, noapte de noapte, este indicat să iei măsuri de prevenire;
  • dacă premonițiile din vis îți dau sentimentul că se întâmplă aievea, dacă ai impresia că sunt reale, fii atentă și ia măsuri;
  • dacă o persoană apropiată are aceeași premoniție ca și tine, fără ca tu să îi vorbești despre ea înainte, este în mod cert un mesaj real, de care trebuie să ții cont!

sursa foto: 123rf.com/Hepta