Pe cât sunt de frumoase și drăgălașe, cu greu ne vine să credem că a existat o perioadă întunecată în istoria omenirii în care pisicile negre erau vânate și omorâte cu bestialitate. Apare foarte des pisica neagră în superstiții, unele dintre ele moștenite de la popoarele germanice, altele inventate prin Evul Mediu când orice lucru ieșit din comun și greu de înțeles era imediat asociat cu treburile diavolești.

Pisicile negre, negre, fără nicio pată de altă culoare, erau rare și era vai și amar de ele. Fără să aibă nicio vină pentru culoarea blăniței, au fost asociate cu așa numitele vrăjitoare, și condamnate la pieire.

Pisica neagră în superstiții. Din Egipt în Europa

Pentru egiptenii din Antichitate, pisicile erau sacre. Ele erau mesageri ai zeilor, iar pisica neagră în mod special era asociată cu zeița Bastet, jumătate femeie, jumătate felină. Datorită acestei zeițe, pisicile negre erau considerate semne de noroc și prosperitate și egiptenii de vază țineau pisici de culoare neagră în casă pentru a fi favorizați de zei. În Persia, pisicile negre erau considerate duhuri protectoare și nimeni nu avea voie să le chinuie sau să le alunge de lângă casă.

Și în Orient, mai ales în Japonia pisica neagră avea conotații pozitive. Japonezii credeau că aduce noroc, iar în casa cu fete de măritat pisica neagră era bine îngrijită, ca să atragă pețitorii.

Nu se știe prea bine cum au ajuns pisicile negre în superstiții întunecate și cum au ajuns să fie atât de hulite și temute în Europa. Se pare că triburile germanice se temeau de animalele de culoare neagră, de ciori și de corbi, de lupii negri și de pisicile negre despre care credeau că aduc numai nenorocire și moarte.

Ajutoarele diavolului

Influența acestor superstiții a sporit în Evul Mediu și bietele pisici au fost asociate cu Diavolul. În Franța se credea că numai pisicile negre pot sluji pe lângă vrăjitoare, deoarece au fost trimise de Necuratul. Iar pisica pe care o folosea o vrăjitoare timp de 7 ani, devenea și ea la rândul ei vrăjitoare.

În Anglia, ca și la noi, se credea că, dacă pisica neagră îți taie calea, îți aduce ghinion. În alte state europene, dacă pisica neagră venea spre tine aducea norocul, dar dacă pleca și se îndepărta de tine îți lua norocul cu ea.

Dacă se ivea pisica neagră pe lângă un cortegiu funerar, oamenii credeau că anunță moartea unui alt membru al familiei din care făcuse parte decedatul.

Pe la noi, dar și prin alte state vecine, dacă auzeai și vedeai o pisică neagră mieunând în miezul nopții, aceasta prevestea o mare nenorocire, boli grele și moarte.

Superstițiile dau culoare poveștilor vechi

Pisica neagră în superstiții europene are mai degrabă conotații negative, în schimb, în Orient, este un semn de bun augur. O legendă britanică spune că unul dintre regii Evului Mediu credea cu tărie că mâța lui neagră i-a purtat noroc toată viața și a jelit-o lung când a murit. Avea și de ce, deoarece după moartea pisicii, a fost arestat și acuzat de trădare.

Poate că au fost diverse coincidențe care au asociat bietele pisici negre de accidente, tragedii și morți, dar superstițiile nu au un temei bazat pe realitate. Azi nu mai facem trei pași înapoi și nu mai scuipăm în sân, dacă ne trece pisica neagră calea. Tradițiile au și ele farmecul lor, atâta vreme cât niciun animal nevinovat nu are de suferit.

sursa foto: 123rf.com