Cu siguranță, măcar o dată în viață, ți s-a întâmplat și ție să “ghicești” că se va întâmpla ceva în viitorul apropiat care te va afecta profund pe tine sau pe cineva drag. Poate ai intuit că se apropie un eveniment important, poate ți-a fost teamă de un accident și chiar s-a întâmplat, poate ai avut o premoniție inexplicabilă… Cel de al șaselea simț ne avertizează întotdeauna! Fără să ne dăm seama, inconștientul adună o mulțime de informații care ne ajută să înțelegem mai bine ceea ce se întâmplă în jurul nostru. Cu ajutorul lui, reușim să “citim” oamenii dincolo de aparențe și de informațiile pe care le primim de la ei. De aceea, de cele mai multe ori, prima impresie contează și regretăm uneori că nu am ținut cont de ea. Cel de al șaselea simț ne influențează judecata, alegerile, simpatiile sau antipatiile, ba chiar și dragostea la prima vedere. Unii îi spun intuiție, alții îi spun percepție extrasenzorială, alții cred că este o capacitate paranormală, care se manifestă mai puternic numai la unii dintre noi. Este greu de definit, cert este că există și că ne ajută la fel de mult ca celelalte simțuri de bază.

Viziuni din viitor

Abilitatea de a presimți ceea ce se va întâmpla în viitorul apropiat este, poate, manifestarea cea mai comună a celui de al șaselea simț. Este un fenomen greu de cercetat, pentru care știința nu are încă răspunsuri. Cel mai adesea, presimțim accidentele sau evenimentele nefericite, din cauza încărcăturii lor emoționale dramatice. Se pare că este un fel de mecanism de apărare, cu care suntem înzestrați din cele mai vechi timpuri, dar puțini dintre noi mai știu să îl folosească. Tot al șaselea simț ne avertizează că cineva ne privește intens și se gândește la noi. În acele momente avem presentimentul că suntem conectați la gândurile altui om, chiar dacă acesta se află la depărtare de noi, susține psihologul american Dean Radin, care a condus mai multe teste pentru a verifica existența celui de al șaselea simț. Studiile sale au fost repetate și de alți colegi de breaslă, cu rezultate asemănătoare.

Un mit spulberat?

Misterul care înconjoară cel de al șaselea simț pare să fi fost descifrat, cel puțin în parte. Trisha Stratford, neurolog în cadrul Universității Tehnologice din Sydney, a derulat un studiu de cinci ani asupra acestui subiect. Echipa ei a demonstrat că oamenii își pot citi gândurile reciproc și că pot înțelege limbajul trupului la un nivel superior, dincolo de ceea ce văd și aud. Doi oameni pot comunica dincolo de cuvinte și gesturi, gândurile lor se pot alinia în armonie, chiar dacă nu se cunosc prea bine. Așa se explică de ce ne îndrăgostim și de ce avem impresia că îi putem citi gândurile partenerului sau de ce simțim o simpatie profundă pentru unii oameni. „Al șaselea simț nu este ceva care ține de magie, ci o capacitate concretă din dotarea creierului uman. Cercetările demonstrează că dispunem de capacitatea de a-i înțelege pe oameni mai profund decât o facem în mod normal”, susțin cercetătorii. Dr. Piers Howe spune și el că al șaselea simț nu are nimic misterios și că se bazează de fapt pe simțurile de bază, precum auzul sau văzul. Simțim instinctiv că se va produce un anumit eveniment pentru că subconștientul nostru analizează informații pe care noi avem impresia că nu le vedem. „De exemplu, acest lucru se produce adesea atunci când dispare ceva. Dacă, alături, copiii mei fac gălăgie şi apoi devin brusc tăcuţi, nu realizez că ceea ce mă sperie este tocmai faptul că ei fac linişte. În subconştient devin alertat şi merg în cameră unde constat că ei sunt liniştiți tocmai pentru că fac vreo năzdrăvănie”, a explicat dr. Howe.

 sursa foto: 123rf.com