Bineînțeles că nu poate fi de bine dacă te împiedici. Și mai ales dacă te lovești, dacă ajungi pe jos grămadă sau te alegi cu vreun cucui. De fiecare dată se lasă cu dureri, cu vânătăi sau cel puțin cu niște nervi zdraveni, care îți strică ziua.

Nu e de mirare că, aproape peste tot în lume, au fost născocite o mulțime de superstiții legate de împiedicat. Surprinzător, însă, nu toate sunt de rău augur și sunt influențate de piciorul cu care te împiedici, dacă este cel stâng sau cel drept.

Dacă te împiedici cu stângul, ai ghinion toată ziua!

În America, în Europa, ba chiar și în India, dacă te împiedici cu piciorul stâng ghinionul se ține scai după tine la puțin timp după accidentul respectiv. Nu doar că ai de suferit pe moment, ba chiar vei avea de suferit și mai târziu, când este posibil să pierzi bani, să te cerți cu cineva sau să primești o veste proastă. La noi, la români, dacă te împiedici cu stângul se mai crede că vei întâlni un om viclean, cu intenții rele, care îți poate da peste cap toate planurile.

Americanii spun că, dacă te-ai împiedicat, trebuie să te întorci și să lovești cu celălalt picior obiectul de care te-ai împiedicat, să risipești ghinionul.

Noi, românii, spunem că trebuie să ciocănești imediat în lemn, ca să alungi ghinionul, iar indienii spun că este bine să sari peste obiectul de care te-ai împiedicat.

Numai rușii sunt Gică contra!

Aproape peste tot prin lume, dacă te împiedici cu stângul e de rău, numai la ruși e de bine. Ei cred că piciorul stâng alungă ghinionul orice ar fi, deci nu e nicio tragedie dacă te împiedici cu acest picior, ba din contră, s-ar putea să ai parte de o veste bună sau de un eveniment de un augur.

Și tot rușii mai cred că, dacă te împiedici când urci scările sau când treci pragul casei, vei avea parte de o bucurie sau că vei întâlni dragostea vieții tale.

Ce se întâmplă dacă te împiedici cu dreptul

Pe la unii, împiedicatul cu piciorul drep e de bine și de obicei aduce bani. Există zone și la noi în țară unde supraviețuiește această superstiție, dar este mult mai folosită pe la englezi și pe la nemți.

Iar dacă mirele se împiedică cu dreptul când își trece mireasa peste prag, este un semn de mare bunăvoință a sorții, pentru că cei doi vor fi toată viața lor fericiți.

sursa foto: 123rf.com