Capcana de vise sau dreamcatcher cum îl numesc americanii a depășit de mulți ani granițele Americii și a devenit în câțiva ani un simbol internațional al unității și al păcii. Nu este târg sau magazin de produse artizanale în România să nu găsești capcane pentru vise, realizate cu mult talent și migală.

Ce semnificație au elementele unui dreamcatcher

Cele mai frumoase capcane se fac întotdeauna pe un suport din lemn. În mod tradițional, trebuie să fie o ramură de salcie, copac ale cărui semnificații sunt legate de ape și de nopțile luminate de lună. În mijlocul cercului de lemn se țese o pânză de paianjen, din fire de mătase, pe care se înșiră adesea mărgele. Bilele colorate reprezintă visele, care se prind în capcană.

La baza cercului de lemn se agață șnururi din piele decorate cu pene și mărgele. Pe aceste pene, se spune că alunecă visele bune și pătrund în mintea noastră. Pe cele rele, vântul le spulberă departe.

În centrul pânzei se mai pun uneori pietre strălucitoare, care închipuie un păianjen, sau vârfuri de săgeți care au rol protector în cultura indienilor nativi. Ideal ar fi ca un dreamcatcher să fie realizat doar din materiale naturale pentru a-și păstra calitățile protectoare.

Capcana de vise și originile legendei

Povestea spune că o femeie din tribul Ojibwe a salvat într-o seară un păianjen, împiedicându-l pe nepotul ei să îi distrugă pânza. De atunci, păianjenul sacru i-a dăruit o pânză țesută pe lemn și decorată cu pene să îi protejeze pe toți copiii din trib și să alunge visurile rele.

Femeile din trib și-au învățat fiicele și nepoatele să țeasă aceste capcane pentru vise, pe care le puneau la căpătâiul copiilor pe timpul nopții. În scurt timp, obiceiul s-a răspândit la triburile vecine și a devenit un simbol al protecției și al siguranței căminului pentru toți indienii.

Capcana de vise se punea lângă patul copiilor, într-un loc în care putea capta prima lumină a dimineții, primele raze de soare. Noaptea, visele bune rămâneau în capcană și alunecau ușor în mintea copiilor, iar cele rele rămâneau prinse în pânza capcanei, iar dimineața soarele și vântul le spulberau.

Mărgelele și penele colorate reprezentau adevărate talismane pentru indieni, care protejau sufletele și liniștea celor adormiți pe timp nopții. Capcana de vise este mai mult decât un obiect decorativ cu rădăcini exotice. Se spune că este bine să ai în dormitor un asemenea obiect magic, pentru armonie, pentru confort și pentru nopți cu vise frumoase!

sursa foto: 123rf.com