Călătoria în timp este posibilă, dar numai într-o singură direcţie, şi anume în viitor, susţinea de curând fizicianul britanic Brian Cox. Profesor de fizică la Universitatea Manchester, Cox a dat glas unei teorii dezbătută de multă vreme, pe care însă puţini oameni de ştiinţă o susţin în public. Pornind de la teoria relativităţii a lui Einstein, Brian Cox este convins că vom putea călători în viitor, dacă vom reuşi să construim o maşinărie suficient de puternică să ne propulseze în spaţiu cu viteza luminii. Se presupune că, în cosmos, cu cât viteza de deplasare este mai apropiată de cea a luminii, timpul se micşorează, iar astronauţii îmbătrânesc mult mai încet faţă de oamenii de pe Terra. Un cosmonaut care călătoreşte spre alte planete cu viteza luminii câteva zeci de ani, se poate întoarce acasă să-şi găsească fraţii la vârsta senectuţii, în timp ce el a rămas tot tânăr.

Mărturii de acum un secol

Viitorul poate fi atins cândva, dar trecutul rămâne întotdeauna în urma noastră. Cel puţin aşa susţine Cox, pentru care călătoria înapoi în trecut este imposibilă. Cu toate acestea, fotografii şi filme vechi, de la începutul anilor 1900, par să contrazică spusele fizicianului britanic. Dintre toate, o imagine alb-negru, găzduită de pagina de internet a Muzeului Virtual al Canadei, pare să fie cea mai grăitoare. În fotografie, este surprins un moment de la redeschiderea unui pod, la începutul anilor 1940, în districtul Gold Bridge. Mulţimea se adunase să sărbătorească evenimentul, iar, printre oameni, iese în evidenţă cu uşurinţă un tânăr îmbrăcat după moda de azi. Tricoul lui cu desene şi hanoracul sport nu au nicio legătură cu hainele din acele vremuri. Mai mult, tânărul poartă nişte ochelari de soare negri, cu un design modern şi pare să ţină în mâini un aparat de mici dimensiuni, cum sunt camerele foto de azi.

Timpul, o graniţă periculoasă

Albert Einstein a încercat să ne convingă că timpul este doar o noţiune relativă, o iluzie. În lumea tridimensională în care trăim, timpul este a patra dimensiune. Ne ajută să ne organizăm mai bine, să ne arhivăm amintirile şi să deosebim evenimentele unul de altul. Pe de altă parte, timpul este şi o barieră. Nu putem trece de graniţele prezentului, nu putem retrăi lucrurile frumoase din trecut şi nici nu putem explora viitorul. Puţini oameni de ştiinţă cred în călătoria temporală. Majoritatea sunt convinşi că organismul uman nu va putea face faţă forţelor extraordinare la care va fi supus în timpul unei călătorii în timp. În teorie, putem călători în viitor, dar ce maşinărie ne va ajuta să supravieţuim călătoriei? Profesorul Mallet crede că a găsit soluția și crede că a construit mașinăria potrivită. ”Ai o cană de cafea şi o linguriţă, cafeaua este spaţiul, linguriţa este lumina. Cu cât învârţi mai repede linguriţa, în cafea se formează un mic vârtej ca un tunel”, explică Ronald Mallet, profesor la Universitatea din Connecticut (SUA), care crede că putem călători în timp cu ajutorul luminii. El a construit deja o maşinărie cu laser care ar putea distorsiona spaţiul, astfel încât să ne propulseze în alt timp. Nu-i mai trebuie decât un buget generos să-şi pună în practică ideea şi speră să reuşească în următorii zece ani.