Multă vreme, boala sângelui albastru nu a fost deloc privită ca o boală, ci ca un privilegiu rar, pe care îl aveau moștenitorii regali. În mod deosebit descendenții Reginei Victoria a Angliei, fiii și nepoții ei, căsătoriți cu prințese din alte familii regale aveau sânge albastru. Ei au transmis mai departe, fără să știe, gena unei boli perfide și periculoase.

Boala sângelui albastru. Cum a fost descoperită cauza

Alexei Romanov, strănepotul reginei Victoria a Marii Britanii, fusese din naștere un copil plăpând, cu o piele străvezie și o constituție delicată. În timpul crizelor, când îi curgea sânge din buric și nimeni nu înțelegea ce blestem cumplit apasă pe trupul lui firav, chipul lui căpăta o nuanță albăstruie înfricoșătoare.

Abia în secolul XX, a fost descoperită cauza și misterul bărbaților bolnavi din casele regale ale Europei a fost lămurit. Testele ADN efectuate pe rămășițele pământești ale lui Alexei au arătat că este vorba de un tip de hemofilie pe care femeile din casa regală a Marii Britanii au transmis-o doar copiilor de sex masculin.

Este o boală rară de sânge care nu afectează femeile, dar ele devin purtătoare și o transmit mai târziu fiilor lor. În secolele trecute, era o chestiune de prestigiu ca descendenții caselor regale europene să încheie căsătorii avantajoase cu nepoții reginei Victoria, astfel că boala existentă în familia ei s-a răspândit în numeroase alte familii princiare, inclusiv în familia Romanovilor sau în casele regale ale Spaniei și Olandei.

Familia cu sânge albastru, dar fără tron!

Mult mai recent și mult mai bine documentat este cazul oamenilor albaștri din Kentucky, supranumiți de presă ”ștrumfii”. Povestea lor a început în anii 1800 cu francezul Martin Fugate care a emigrat în State și s-a căsătorit cu o femeie cu un ten extrem de palid.

Copiii lor au moștenit o boală rară de sânge, din cauza căreia pielea lor avea o nuanță albastră stranie, iar unghiile vinete. Multă vreme nu s-a știut mare lucru despre ei, deoarece trăiau izolați. Dar la nașterea unui nepot, în anul 1975, medicii au rămas șocați de pielea lui albastră ca apa mării la numai câteva ore după ce a venit pe lume. Benjamin Stacy reprezenta deja a șasea generație a familiei care suferea de o boală rară.

Dar el a fost primul studiat în amănunțime de medicii de la Universitatea Indiana și astfel a fost găsită cauza. Descendenții familiei Fugate moșteneau o genă recesivă care împiedica hemoglobina să transporte suficient oxigen în țesuturi, astfel că pielea, unghiile, buzele și nasul căpătau nuanțe albăstrui-violet.

foto: 123rf.com