Departe de zbuciumul lumii, în locuri tainice din munți, sihaștrii de odinioară au căutat să se apropie de Dumnezeu și să-i asculte cuvântul. Nu este de mirare că primele lăcașuri de cult din zorii creștinismului și-au găsit adăpost în peșteri și în pereții de granit ai stâncilor.

Lăcașurile de adăpost și rugăciune din Cappadocia, Turcia, au devenit adevărate embleme ale creștinismului timpuriu. Povestea acestor locuri de legendă începe cu peste 3.000 de ani în urmă, când hitiții au transformat peșterile munților într-o vastă rețea de locuințe și fortărețe menite să-i apere de năvălitori. Peste 200 de kilometri de construcții, tuneluri secrete și locuințe au fost amenajate în stâncile greu accesibile. Uimitor nu este doar peisajul unic în lume, ci și modul în care au fost săpate orașele subterane pe mai multe niveluri, cu tuneluri pentru aerisire și pentru captarea apei, cu pasaje secrete, biserici și cimitire. Rămâne un mister cum, fără tehnologie modernă și cunoștințe de geometrie în spațiu, oamenii din trecut au reușit să construiască un sistem eficient care le-a asigurat supraviețuirea secole de-a rândul. Aici au apărut primele mănăstiri din Europa, după cum estimează arheologii, numărul lor crescând în timp la peste 300. Bisericile creștine din Goreme și Urgup sunt considerate cele mai vechi din lume. Ele datează din secolele X – XIII și multe dintre ele au fost săpate în stâncă în formă de cruce. Cine le vizitează, rămâne uimit de bogăția frescelor cu scene biblice, de culorile vii pe care le foloseau în acele vremuri și de ornamentele bogate cu care erau decorate icoanele. Se crede că prima comunitate creștină a fost înființată de Sfântul Petru, iar sfinții Vasile și Grigore cel Bătrân s-ar fi născut aici.

Legendele de taină ale Meteorei

50473082_m

Între locurile de rugăciune săpate în stâncă, nu puteam trece cu vederea celebrele mănăstiri de la Meteora, al doilea centru religios al Greciei după muntele Athos. Ani de-a rândul, stâncile din câmpia Tesaliei au fost studiate cu mijloace moderne, dar tainele lor nu au fost descifrate pe de-a-ntregul. Explicația conform căreia aici a fost, cu milioane de ani în urmă, o deltă, iar apa a erodat stâncile, nu îi satisface pe deplin pe greci. Localnicii cred că stâncile de peste 600 de metri înălțime au apărut printr-un miracol, menite de la bun început să devină loc de refugiu pentru creștinii prigoniți. Pustnicii de odinioară au găsit aici adăpost în peșteri încă din secolele VIII – IX, dar activitatea monastică a început abia în secolul XIV. Hrisoavele călugărilor povestesc despre cel dintâi călugăr care a pus bazele mănăstirii Marele Meteor, Atanasius Athonitul, pe care îngerii l-au purtat pe cea mai înaltă stâncă și l-au îndrumat să înceapă construcția de taină. De la începutul secolului XIV și până în secolul XVII, au fost ridicate 20 de mănăstiri, toate prin truda supraomenească a călugărilor care au urcat materialele de construcție numai cu ajutorul frânghiilor. Credința lor puternică și sacrificiile pe care le-au făcut pentru a păstra neîntinate odoarele sfinte sunt un miracol pentru credincioși.

Biserici minunate pe plaiurile buzoiene

biserici la alunis

În Dobrogea, prin munții Buzăului sau pe valea Dâmboviței se găsesc rămășițele celor mai vechi biserici rupestre din țara noastră. Asemeni lăcașurilor din Turcia sau Grecia, acestea au fost săpate cu trudă în stâncă, prin locuri rar umblate de oameni și departe din calea năvălirilor barbare. Un ansamblu rupestru impresionant se află în apropierea localității Aluniș din județul Buzău. Biserica săpată în gresie datează din secolele XI – XII, iar legendele localnicilor povestesc despre miracolul apariției sale. Un cioban care trăia în aceste locuri a văzut în vis un înger care l-a îndemnat să sape la poalele stâncii și să scoată la lumină o icoană a Maicii Domnului. Ciobanul a găsit icoana, iar credința lui curată i-a dat puterea să sape în stâncă un lăcaș de rugăciune. Numai printr-un miracol putea să dovedească tăria pietrei și să înfăptuiască voia Domnului. Minunea acestor locuri sfinte s-a păstrat de-a lungul veacurilor, la biserica rupestră de la Aluniș serviciul religios fiind neîntrerupt de peste 700 de ani, inclusiv în perioada comunistă.

sursa foto: 123rf.com/ Adina Stănilă