Bebelușii cu căiță se nasc aproximativ unul la 80.000 de cazuri, dar astfel de cazuri se cunosc de când lumea și dintotdeauna s-a crezut că ”gluga” de pe capul micului sugar are ceva magic. Dacă în Antichitate, căița era păstrată cu grijă de moașe și chiar vândută pe bani buni pentru proprietățile ei fenomenale, azi uneori părinții nici nu știu dacă bebelușul lor s-a născut cu căiță.

Este o simplă membrană lipită de capul și fața copilului care se îndepărtează imediat pentru a-l ajuta să respire. Iar medicii din zilele noastre nu îi acordă o atenție deosebită decât dacă este formată din alte țesuturi decât placenta și este aproape contopită cu pielea copilului, în acest caz fiind necesară o mică intervenție chirurgicală delicată.

Căița privită ca talisman și semn de mărire

Pe vremuri, când se nășteau bebelușii cu căiță, moașele și ursitoarele spuneau că vor avea un destin măreț. Acești copiii erau priviți cu invidie, iar căițele se furau, dacă părinții nu erau atenți. Se spunea că micii bebeluși sunt protejați de forțe divine, că pot înota pe sub apă, că pot trece prin foc și că pot ajunge la mărire și faimă de-a lungul vieții. Destinul lor era unul de norocos, deoarece căița era văzută ca un talisman de protecție.

Fetele care se nășteau cu căiță aveau puteri vizionare

Dacă pentru băieți, căița promitea putere, invincibilitate pe câmpul de luptă și ranguri nobiliare, despre fetele care se nășteau cu această membrană stranie se spunea că aveau puteri paranormale. Se credea că au puteri vizionare, că au vise premonitorii și că pot vindeca suferinzii, dacă își dezvoltă abilitățile primite la naștere.

Bebelușii cu căiță, protejați la naștere

Chiar dacă nu este decât o simplă membrană, mai subțire decât un fir de păr, medicii au observat că ea acționează ca o protecție pentru nou născut. Căița atenuează într-o anumită măsură contracțiile mamei, pe care și bebelușul le resimte dureros.

De asemenea, este de un mare folos bebelușilor prematuri, pe care îi protejează de leziunile pe care le face presiunea intracraniană, precum și de riscul de asfixiere la nașterea forțată. Într-o anumită măsură, căița îi poartă noroc bebelușului care se poate naște cu probleme.

sursa foto: 123rf.com