Aurul din Ofir este menționat de mai multe ori în Biblie, legat de regele Solomon. Este amintit în Geneza și apoi în Cartea Regilor și în scrierile lui Isaia. Cu toate că apare atât de des, Biblia este săracă în detalii și nimeni azi nu mai poate găsi locul bogățiilor fabuloase.

  • Trei mii de talanți de aur, aur de Ofir, șapte mii de talanți de argint curat pentru căptușirea pereților în templu (Cronici);
  • În vremea aceea slugile lui Hiram și slugile lui Solomon, care-i aduceau aur de la Ofir, îi aduseseră și lemn roșu și pietre scumpe (Cronici);
  • Voi face ca oamenii să fie mai rari decât aurul cel scump, mai căutați decât aurul de Ofir (Isaia)

Acestea sunt doar câteva din pasajele în care apare aurul de Ofir, etalon la vremea aceea pentru cel mai curat aur din lume și pentru valoarea lui ridicată.

Dar ce a fost și unde a fost Ofirul?

Cu greu se mai poate stabili azi ce a fost și unde a fost Ofirul. Se presupune că era un port în care se adunau bunuri de preț care erau apoi încărcate pe vase și trimise în lume. Putea să fie și o cetate deosebit de bogată, ridicată în apropierea unor mine de aur. Există câteva indicii, dar nimic concret.

Matematicianul grec Ptolemeu pomenea în scrierile sale despre o insulă bogată în aur, aflată pe coastele de sud ale Africii. Se numea Zofala sau Sofala și a fost multe decenii cel mai mare port al Africii unde se adunau încărcături prețioase. Astăzi poate fi comparată cu cel mai mare port al Mozambicului.

Alți istorici și arheologi consideră că Ofirul putea fi în India sau chiar în Marea Roșie. Dar cea mai probabilă locație rămâne tot Africa, deoarece obiectele de preț menționate în Biblie, precum fildeșul, pietrele scumpe și aurul fin, sunt specifice acestui continent.

Un artefact descoperit în Israel vorbește despre o flotă a regelui Solomon, încărcată cu aur, argint, păuni, maimuțe, lemn de santal și pietre prețioase, care a călătorit pe ape 3 ani pentru a ajunge la Ierusalim. Fie timpul călătoriei a fost exagerat, cum se întâmpla adesea în scrierile antice, fie Ofirul era un loc foarte îndepărtat de Orientul Mijlociu, probabil în America de Sud.

Aurul din Ofir și minele lui Solomon

Tot scrierile biblice susțin că templul ridicat pe vremea lui Solomon și palatele sale aveau pereți și acoperișurile căptușite cu foiță de aur. De unde atâta bogăție, dacă regele nu ar fi avut acces la mine de aur ușor de exploatat și aproape de casă?

Poate că aurul de Ofir se extrăgea dintr-un loc mult mai accesibil decât am crede. Există și o legendă legată de minele lui Solomon, cel mai bogat și puternic rege al iudeilor din vremurile de demult. Povestea spune că locuitorii din jurul minelor, când au fost atacați de popoare vrășmașe, au preferat să se închidă în mină, să astupe intrarea pentru totdeauna și să își jertfească viața, decât să pună mâna străinii pe comorile lor.

Poate că legenda are un sâmbure de adevăr, având în vedere că, după dispariția regelui Solomon, niciun alt patriarh al evreilor nu s-a mai bucurat de o asemenea avere și nu a mai putut aduce acasă aurul din Ofir.

sursa foto: 123rf.com