Tehnologia avansată pe care o folosesc cercetătorii israelieni de la Autoritatea Israeliană pentru Antichități dezvăluie informații incredibile despre Arca lui Noe, scrie ziarul Haaretz. În vasele de lut din peștera Qumran au fost descoperite peste 800 de papirusuri, dintre care 200 reprezintă copii ale textelor biblice vechi.

Fiecare fragment a fost fotografiat de 28 de ori la rezoluție foarte mare, iar echipa de arheologi și istorici care le studiază au reuși să descifreze astfel textele ilizibile. Câteva fragmente descifrate recent vorbesc despre potop și despre misiunea lui Noe.

Un singur cuvânt a fost revelator

Textele de la Marea Moartă pot fi înțelese mult mai bine acum, iar cercetătorii nu au nicio îndoială că Arca lui Noe a avut o formă curioasă, de piramidă. Un cuvânt care abia acum a fost înțeles le-a dezvăluit marele mister.

Frazele care vorbeau despre mărimea și înălțimea arcei au fost ilizibile până de curând. Dr. Alexey Yuditsky spune că textul s-a luminat după ce a fost descoperit termenul ”ne’esefet” care înseamnă ridicat și adunat laolaltă. Se pare că pereții arcei erau construiți din stâlpi lungi și subțiri din lemn ridicate și unite la vârf, sub forma unei piramide.

De altfel și un text în greaca veche, care vorbește despre arca lui Noe spune același lucru. În Septuaginta, traducerea Vechiului Testament din ebraică în greacă, sugerează că arca avea vârf, ca o piramidă. De la bază, porneau o serie de stâlpi care se uneau la vârf pentru a proteja încărcătura prețioasă. De asemenea, unele texte medievale care vorbesc despre acest episod din Biblie sugerează că arca lui Noe avea un acoperiș cu vârf.

Arca lui Noe nu este doar o metaforă

Istoricul Christos Djonis a urmărit îndeaproape subiectul potopoului în toate legendele și culturile lumii. Este o temă care se repetă din Mesopotamia, în India, în America de Nord, până la malurile Mediteranei și ale Mării Negre. Toate legendele despre facerea lumii, indiferent de popor, aduc aminte de potop și poate că arca lui Noe nu este doar o simplă poveste alegorică.

În Biblie, arca este descrisă destul de minuțios. Ea trebuia să măsoare trei sute de coţi în lungime, cincizeci de coţi lăţime şi treizeci de coţi înălţime, adică 158.7m X 26.45 m X 15.87 m, dacă ne bazăm pe cotul regal egiptean, care măsura 52.9 centrimetri.

Cu siguranță, aceste măsuri nu existau pe vremea lui Noe și au fost adăugate ulterior de numeroșii traducători și interpreți ai Bibliei. Folosind, însă, aceste măsuri, un grup de studenți de la Universitatea din Leicester a calculat că Noe ar fi putut duce pe arca lui 2,5 milioane de oi. În teorie, este posibil ca ambarcațiunea uriașă să fi putut transporta zeci de mii de specii de animale.

Rămâne totuși un mister cum ar fi putut aduna Noe câte o pereche din toate speciile existente pe pământ și de asemenea rămâne un mister cum au putut supraviețui atâtea zile, dar aici intervine voința lui Dumnezeu, după cum explică teologii.

sursa foto: Wikipedia