În Vechiul Testament stă scris că însuși Dumnezeu s-a arătat pe câmpul de luptă alături de poporul evreu, întorcând sorții de partea celor care I se închinau. Dumnezeu și-a trimis apoi profeții, precum Moise, să își călăuzească poporul, și apoi pe Fiul lui să ridice păcatele lumii și să răspândească o nouă credință. Toate popoarele au legendele lor legate de zei care au înfăptuit minuni și au salvat de la pieire cetăți întregi și mii de suflete.

Dar în vremurile noastre, faimoase au devenit aparițiile Fecioarei Maria de la Medjugorie sau de la Fatima, unde merg în pelerinaj mii de creștini convinși fiind de autenticitatea acestui fenomen. La Medjugorie totul a început în anul 1981, când un grup de tineri care se plimba pe un deal a observat năluca unei femei înveștmântată în alb, cu un copil în brațe.

La început, s-au speriat, dar s-au întors în locul viziunii, iar femeia a apărut din nou. Ea le-ar fi spus că este Maica Domnului și le-a transmis mai multe mesaje de pace și avertismente apocaliptice, sfătuind oamenii să se convertească la catolicism și să respecte credința.

Cât este de real fenomenul, biserica încă dezbate acest lucru și mulți teologi îl pun sub semnul întrebării. Cert este că aparițiile de la Medjugorie au convins câteva sute de pelerini să se convertească și numărul lor crește în continuare.

Fenomenul Fatima și aparițiile lui Iisus

Uimitoare sunt aparițiile divine ale Fecioarei la Fatima, în Portugalia. Ea s-a arătat unor copii, și inocența lor a convins lumea că spun adevărul. Aceleași mesaje de pace și de iubire se regăsesc și la aparițiile de la Fatima, dar și avertismente privind durerea și pierirea lumii, dacă oamenii nu se întorc spre credință.

Fecioara Maria s-a arătat copiilor în anul 1917 și a făcut o serie de predicții cutremurătoare despre cel de al doilea Război Mondial și despre dictaturile comuniste și fasciste care aveau să cuprindă Europa.

Dacă fenomenul Medjugorie este pus sub semul întrebării, miracolele de la Fatima au fost analizate și acceptate de Biserica Catolică. Mulți oameni susțin că au mers în pelerinaj la locul apariției și s-au vindecat de boli grave, paralizii și cancere sau chiar pierderea vederii.

Dar cei mai mulți pelerini care vin la Fatima, poate doar din curiozitate, se întorc la credință, chiar dacă erau atei sau necredincioși. Același efect îl au și aparițiile lui Iisus, după stă scris în Biblie. În Noul Testament se arată că Fiul Domnului s-a arătat de 11 ori după Înviere și le-a vorbit apostolilor săi și localnicilor despre împărăția Domnului, despre credință și despre răsplata pe care o vor găsi la ceruri.

Intervenții supranaturale pe câmpul de luptă

Chipul Maicii Domnului sau al lui Iisus nu sunt singurele apariții supranaturale în care cred cu tărie mii de oameni. Ostașii care au luptat la Plevna, în timpul Războiului de Independență din 1877, au declarat în număr mare că alături de ei, pe câmpul de război, s-a aflat Ștefan cel Mare, domnitorul Moldovei. El s-a arătat soldaților români într-un moment de mare cumpănă, în care războiul ar fi fost pierdut. Figura voievodului i-a îmbărbătat și le-a insuflat puteri supraoemenști să obțină victoria.

Tot în război, dar la Mărășești, în vara anului 1917, s-ar fi arătat Sfântul Nicolae. Soldații românii au reușit și la Mărășești, printr-un curaj neasemuit, să obțină o victorie în care nu mai credea nimeni.

Poate că viziunile soldaților, care aveau în față armele și moartea cumplită, sunt halucinații colective, dar poate intervenția divină s-a manifestat printr-o formă pe care omul de rând nu o percepe. Când zeci de oameni declară convinși același lucru, granița dintre adevăr și miracol devine mult mai transparentă.

Aparițiie divine. Ce măsuri ia biserica!

Biserica ortodoxă acceptă cu mare greutate manifestările divine și poveștile credincioșilor exaltați care cred că au vorbit cu Dumnezeu sau cu Maica Domnului. Apariția lui Ștefan cel Mare pe câmpul de luptă de la Plevna este autentificată de documentele aflate la mănăstirea Putna și a fost cercetată și încunviințată de Episcopia Iașiului.

De asemenea, viziunea Sfântului Nicolae este acceptată de teologi și susținută de declarațiile colective ale supraviețuitorilor. Dar astfel de cazuri sunt foarte rare și numai după ce sunt analizate de biserică sunt explicate publicului larg.

Și Vaticanul are o serie de reguli bine definite pentru aparițiile divine. Normele care privesc manifestările mistice au fost redactate în 1978 de către Papa Ioan Paul al VI-lea și au drept scop ajutorarea episcopilor de a discerne asupra fenomenelor mistice și aparițiilor supranaturale.

Episcopul local are obligația să înființeze un grup de teologi, psihologi și medici care să analizeze viața, morala și sănătatea mentală a persoanei care susține că a comunicat cu divinitatea. După  numeroase analize și teste, episcopul are dreptul să ia o decizie, iar dacă nu se poate decide, trebuie să apeleze la judecata Papei.

sursa foto: 123rf.com