Monedele găurite a apărut în China antică din rațiuni practice. Ele se purtau înșirate pe un șnur gros de mătase sau din piele, în jurul gâtului, ca să nu fie furate. Romanii și grecii antici au avut și ei monede găurite din argint, iar bărbații și femeile cu stare le purtau drept bijuterii, înșirate pe lănțișoare și pe șnururi de mătase.
Este de înțeles că cine avea astfel de monede era și un om cu o situație materială înfloritoare. Și cum se întâmpla foarte rar să se piardă o monedă găurită de preț, cel care o găsea se considera un om deosebit de norocos.
Și azi mai credem că monedele găurite sunt speciale, că au anumite puteri magice care atrag norocul și veștile bune. Din păcate, însă, nu mai sunt ușor de găsit!
O monedă găurită cu figura unui zeu era un mare noroc
Bănuții găuriți au fost la mare modă în Europa, după ce Marco Polo i-a adus din călătoriile lui prin Orient, din China mai exact. Statele europene au început să bată monede găurite cu valori mici.
Erau bănuți din cupru, din aramă sau din fier, foarte rar din argint, cu diverse inscripții, cu capete de regi sau de zei. Cine găsea un bănuț cu figura unui zeu, avea datoria să se roage la divinitatea respectivă să-i aducă noroc, să îi aducă bani și să îl ferească de ghinion.
De altfel, în țările orientale, bănuții găuriți se mai folosesc astăzi doar pentru aranjamentele feng shui care trebuie să protejeze casa și averea proprietarului. Chinezii cred încă în puterile mistice ale acestor monede cu gaură pătrată și nu e casă în China să nu aibă astfel de decorațiuni.
Mărțișoarele și bănuții găuriți din țara noastră
România a avut și ea bănuți găuriți în perioada modernă, și anume în perioada Regelui Carol, de la 1905 la 1908. Nu avea o mare valoare o monedă găurită la acea vreme, dar oamenii au început imediat să le poarte drept mărțișoare la începutul primăverii, așa cum au învățat de la moși strămoși. Pentru că, în urmă cu ceva decenii, româncele purtau groși de argint găuriți de Mărțișor, bănuți aduși în țară de negustorii care aveau afaceri prin părțile Ungariei și ale Cehiei.
Iar mărțișorul, după cum se știe, este unul dintre cele mai frumoase simboluri ale norocului și fericirii în cultura noastră. Dacă mai găsiți pe la bunici o veche monedă găurită, nu o aruncați. Purtați-o ca talisman și țineți minte că azi are o valoare deosebită pentru colecționari.
Este adevărat că tot banul găurit a născut și expresia ”nu face nici cât o para chioară”, pentru că de obicei monedele găurite aveau o valoare foarte mică, dar azi sunt atât de rare că valoarea lor a crescut.
foto: 123rf.com