Castraveciorul de Crăciun

Americanii au o tradiție haioasă de Sărbători, pe care au moștenit-o se pare de la imigranții nemți. Când împodobesc bradul de Crăciun, ascund printre ramuri și un castravecior murat, mai bine zis un ornament din sticlă sub formă de castravete. Cel care îl găsește primul primește un cadou în plus și se bucură tot anul de sănătate și veselie.

9 zile pe role

Începând din data de 16 decembrie, până pe 24, în Ajun, locuitorii din Caracas, Venezuela, ies pe străzi cu rolele sau cu patinele cu rotile. Se închide traficul pe anumite străzi și oraș și toată lumea poate să se plimbe cu rolele în voie până seara târziu.

Pânza de păianjen, un semn de bun augur

Nu te-ai gândi niciodată să atârni o pânză de paianjen în pomul de Crăciun! Dar pentru vecinii noștri din Ucraina este una dintre cele mai frumoase decorațiuni de Sărbătoare. Legenda spune că o familie foarte săracă și-a adus de la pădure un brad mic, să se bucure de frumusețea Crăciunului, dar nu a avut cu ce să îl împodobească. În dimineața de Crăciun, când s-au trezit, pomul lor strălucea plin de pânze de paianjen argintii și aurii. De atunci, pânza de paianjen a devenit un simbol al sărbătorilor și al prosperității.

Japonezii pun pe masă pui prăjit

Dacă pentru noi felul principal de Crăciun este friptura de porc, iar americanii pun un curcan bine copt în mijlocul mesei, pentru japonezi cel mai important preparat de Sărbătoare este puiul prăjit.

Vrăjitoarea care aduce cadouri

8008813_m

În Italia, concurentul lui Moș Crăciun este o vrăjitoare călare pe mătură care aduce cadouri copiilor. Bătrâna cu fața neagră de funinge, deoarece intră prin case pe coșul sobelor, vine însă mai târziu, pe data de 5 ianuarie. Dar copiii o așteaptă cu nerăbdare și îi lasă puțin vin și mâncare pe masă, ca să le aducă darurile mult visate.

Festivalul ridichilor din Mexic

Coincidență sau nu, în Oaxaca, Mexic, pe 24 și 25 decembrie se ține festivalul ridichilor. Pe la tarabele din piață, apar ridichi cu nemiluita, care mai de care sculptate sub formă de Moși Crăciuni, spiriduși, figuri legendare sau vedete celebre.

Teama de mături

Există o tradiție în Norvegia ca în noaptea de Ajun să se ascundă toate măturile din case. Comform legendelor, norvegienii se tem că spiritele rele, vrăjitoare și duhurile necurate pot ieși din pământ să zboare cu măturile și să distrugă atmosfera de Sărbătoare.

credit foto: 123rf.com

Află mai multe traditii de Craciun și cine este Mos Craciun