Balansoarele… și fantomele

Mie îmi plac foarte mult balansoarele vechi din lemn, chiar dacă unele mai scârțâie. Dar nu m-aș fi gândit niciodată că aduc ghinion în casă. Ar fi destul de ciudat să vezi un balansoar mișcându-se din senin în casa ta, unde totul pare calm și la locul lui. Ei bine, conform unei vechi tradiții irlandeze, un balansoar gol este o invitație pentru spiritele răutăcioase să se aciueze în casă. Mai bine te lipsești!

Pereții verzi trag… a moarte!

Englezii au o vorbă deloc plăcută despre vopselurile verzi folosite în casă. Ei spun că aduc ghinion și atrag moartea. Nu este deloc bine să îți vopești casa în verde. Superstiția aceasta a lor pornește totuși de la un fapt istoric cât se poate de adevărat. Prin secolul al XVIII-lea, vopseaua verde se obținea folosind arsenic, o otravă puternică pe care o puteai inhala în momentul în care pereții se umezeau. Mulți lucrători mureau în fabricile de vopsea din cauza substanțelor toxice folosite în acele vremuri în care pericolele otrăvurilor erau puțin cunoscute.

Ceasurile stricate sau oprite în loc

Chinezii consideră că aduce ghinion să mai ții prin casă lucrurile stricate, pe care nu le mai poți repara. Ele sunt asociate cu eșecurile și durerile, cu necazurile și ghinionul. În mod particular, un ceas stricat este un semn rău. Ceasurile trebuie menținute în stare de funcționare tot timpul, altfel riști să rămâi blocat într-o situație fără ieșire.

Cactușii… prilej de ceartă

Tot în Asia, mai ales în China, cactușii sunt văzuți drept un simbol al conflictelor și certurilor din familie, de aceea nu sunt bine primiți în casele lor. Spinii lor foarte bine ascuțiți se spune că provoacă cearta și neînțelegerile dintre rude. Cactușii nu sunt bine văzuți nicăieri în casă, cu atât mai puțin în dormitor și în bucătărie, unde petreci cel mai mult timp cu partenerul de viață.

Plante uscate și flori ofilite

Ferește-te să mai ții în casă, pe la geamuri sau prin balcon, plantele ofilite, pe care nu le mai poți salva. Acestea au fost atinse de duhul morții și nu este bine să le mai ții în preajma ta, pentru că prevestesc boli și durere și chiar decese. De asemenea, nu sunt bine primite în casă nici florile uscate, oricât de frumoase ar fi. Se spune că acestea au fost secătuite de energia vie a vieții și nu îți vor aduce niciun beneficiu, din contră! Despre florile uscate poate că nici nu știai că aduc ghinion!

Calendarele vechi… nici nu știai că aduc ghinion!

Regulile feng shui ne învață să reparăm ceasurile stricate și să aruncăm calendarele vechi. Orice obiect care măsoară trecerea timpului și este stricat sau depășit trebuie îndepărat, pentru că este un semn rău în casa ta. Calendarele vechi aduc sărăcia, necazurile, pierderile, ba chiar ți-ar putea scurta viața!

Umbrelele deschise… la interior

Se pare că nu este deloc bine să ții umbrele deschise în casă, nici măcar pe post de ornament. Este o superstiție veche, tot din Asia, unde umbrela deschisă în casă putea să ofenseze spiritele bune care protejau casa. De teamă să nu trezează mânia acestor spirite, chinezii lăsau umbrele să se usuce în afara casei și nu le deschideau niciodată la interior.

foto: 123rf.com