Fenomen paranormal și pseudoștiință

Înrudită cu telepatia și clarviziunea, telekinezia este capacitatea paranormală de a mișca obiectele cu puterea minții, fără să fie atinse. Este un fenomen paranormal care nu a putut fi dovedit fără să fie contestat și totodată o pseudoștiință. Tainele telekineziei se păstrează încă ascunse!

2. Nimeni nu contestă, nimeni nu aprobă

Majoritatea oamenilor de știință nu neagă existența telekineziei, dar nici nu au reușit să o descifreze, în pofida unor studii destul de serioase care au avut loc în ultimii 30 de ani.

3. Geller era doar un scamator

Celebrul israelian Uri Geller mișca acul busolelor, îndoia linguri de metal fără să le atingă și multe alte lucruri care par imposibile. Dar ceea ce făcea el prin anii 1960 – 1970, poate face orice magician talentat de azi apelând la diverse trucuri simple de fizică și chimie.

4. Telekinezia a precedat limbajul

Există cercetători care susțin că telekinezia și telepatia sunt puteri latente, ascunse în creierul uman, pe care nu am mai fost nevoiți să le folosim în universul nostru modern, dar ele au existat cândva, la începuturile omenirii, chiar înainte de dezvoltarea limbajului.

5. Mulți susțin că tainele telekineziei se învață

Adepții acestui fenomen sunt convinși că anumite persoane cu capacități psihice puternice și-ar putea antrena mintea să redescopere tainele telekineziei. Unii dintre noi ar putea învăța să își controleze puterea gândurilor și să interacționeze cu obiectele din jur, doar că nu există nicio siguranță că antrenamentele vor avea succes.

6. Controversate teste rusești

Una dintre cele mai testate și interesante persoane capabile de puteri telekinetice a fost rusoaica Nelia Mihailova. Ea a reușit, după cum susține presa rusă, să separe albușul de gălbenuș de la un ou spart într-un acvariu cu soluție salină. Acesta a fost cel mai dificil test la care a fost supusă, pe lângă multe altele prin care și-a demonstrat puterile telekinetice. În urma testelor, cercetătorii care au colaborat cu Nelia au ajuns la concluzia că ea prezenta un tip diferit de unde cerebrale, voltajul fiind de 50 de ori mai puternic în spatele capului, decât pe frunte, atunci când se concentra să miște lucrurile de la distanță. Cu toate acestea, testele realizate cu ajutorul Neliei Mihailova tot nu au reușit să descifreze tainele telekineziei.

7. Ce a descoperit știința până acum?

Dr. Robert G. Jahn, șeful Laboratorului de Studii Paranormale din cadrul Universității Princeton, a ajuns la rezultate demne de atenție. După sute de teste, cu mii de voluntari, Jahn a descoperit că mintea umană poate influența anumite mecanisme, mai ales în condițiile în care mai mulți oameni se concentrează asupra aceluiași scop. Jahn și echipa sa sunt convinși că mintea umană poate interacționa cu universul fizic, chiar dacă rezultatele lor sunt modeste și nu au reușit să convingă întreaga lume academică.

foto: 123rf.com