Capela Sixtină, construită și pentru rugăciuni și pentru apărare

Zidurile capelei palatului papal, aflată în dreapta Bisericii Sf. Petru, au început să se ridice și să prindă contur în anul 1475. Întâmplător sau nu, acela este și anul în care s-a născut Michelangelo Buonarroti. Ea înlocuia o sală în care se adunau cardinalii, dar a fost gândită să fie mai înaltă și mai rezistentă decât construcția anterioară, pentru a face față unui atac împotriva Vaticanului.

Capela imită Templul lui Solomon din Ierusalim

Conform mai multor cercetători și arhitecți, capela are dimensiunile Templului lui Solomon din Țara Sfântă, templu distrus de soldații romani în anul 70.

Tavanul original nu avea nicio pictură

Inițial, tavanul capelei reprezenta cerul senin și stelele, fiind pictat de Piermatteo. Lucrarea lui nu a rezistat prea mult. Pereții au fost pictați de alți artiști ai timpului, care au adus stilul renascentist în cetatea Papei. Printre ei se numără Sandro Boticelli și Pietro Perugino. În anul 1504, după ce o crăpătură uriașă a apărut în tavan, Papa Iulius al II-lea l-a angajat pe Michelangelo să refacă pictura. Dacă nu ar fi fost acea crăpătură provindențială, azi nu am fi putut admira una dintre cele mai mari opere de artă ale omenirii.

Michelangelo s-a apucat de lucru cu sufletul îndoit

45147361 - vatican city, vatican, june 15, 2015 : interiors and architectural details of the sistine chapel, june 15, 2015, in vatican city, vatican

La vremea la care i s-a propus să picteze Capela Sixtină, Michelangelo se considera mai degrabă sculptor decât pictor. Mult timp a stat în cumpănă, dar nu putea să refuze cererea Papei. Îi era teamă că nu va reuși să îl impresioneze și că va eșua. După multe săptămâni de gândire, deși i se ceruse să îi picteze doar pe cei 12 apostoli, a propus un plan grandios care acoperea întregul tavan și anumite zone de pe pereți.

Nu a pictat niciodată întins pe schele

Deși poziția personajelor din pictura sa ar indica faptul că artistul stătea întins pe schele, Michelangelo a pictat întreaga capelă stând în picioare. Ucenicii săi au creat schele diferite care îi permiteau să stea în picioare sau în genunchi în orice loc. Poziția în care picta era ucigător de dureroasă, cu capul mereu dat pe spate și mâinile ridicate. A muncit din greu timp de 4 ani, dar găsea uneori timp să scrie despre lucrarea lui. Ba chiar a compus un poem satiric despre durerile și problemele emoționale și psihice pe care le îndura.

Primele picturi au fost distruse de mucegai

Din cauza faptului că se lucra cu materiale umede, care nu apucau să se usuce foarte bine de la o pictură la alta, la aproximativ doi ani de la începerea lucrării, primele fresce au fost distruse de mucegai. Cu toate acestea, Papa a avut încredere în Michelangelo și l-a încurajat să continue. Se spune că a răzuit primele porțiuni și a luat-o de la capăt.

Nimeni nu știa cine este Dumnezeu

18306424 - michelangelo's frescoes (the creation of adam) in sistine chapel, vatican city

Michelangelo a avut o viziune asupra divinității complet diferită de picturile religioase din vremea sa. El l-a pictat pe Dumnezeu plutind, cu barba lungă și albă fluturând în aer. Până la el, Dumnezeu era reprezentat printr-o figură demnă și severă, stând neclintit pe un tron. Michelangelo a renunțat și la veștmintele prețioase cu care era de obicei pictat Dumnezeu, alegând o haină simplă și albă.

sursa foto: 123rf.com