Mecanismul de apărare al organismului nostru este deosebit de complex și nici azi nu este înțeles în totalitate. Cele mai banale reacții de apărare sunt și cele mai curioase, pentru că nu te aștepți la efectele lor.

Căscatul, benefic pentru… creier

Când începi să caști, în mod sigur îți este somn și abia aștepți să te întinzi în pat. Dar când caști de mama focului fără să te simți obosită, nu ți se pare ciudat? Ei bine, se pare că nu are nicio legătură cu somnul. În realitate, căscatul este necesar pentru a inhala aer proaspăt și pentru a relaxa musculatura feței pentru a revigora activitatea cerebrală, după o perioadă de stres și concentrare.

Strănutul, o reacție de apărare contra alergenilor

Este o acțiune reflex, asupra căreia nu avem niciun control. Corpul nostru încearcă să scape de diverși alergeni, microbi sau particule de polen care irită căile respiratorii și pot deveni un pericol pentru plămâni. Strănutul poate fi provocat și de aerul umed și rece, de gazele de eșapament, dar și de afecțiuni ale căilor respiratorii și este unul dintre cele mai banale reacții de apărare, dar destul de eficient pe moment.

Te întinzi dimineața?

Dacă ai acest obicei, trebuie să știi că și plăcerea de a te întinde este de fapt una dintre banalele reacții de apărare ale organsimului. El se pregătește pentru munca de peste zi, pentru drumurile lungi sau pentru greutățile care te așteaptă. Ar fi bine să faci puțină gimnastică și să stimulezi toți mușchii.

Reacții de apărare ale organismului – sughițul

Când mănânci prea repede, când te îneci cu aer sau bei ceva foarte rece, este posibil să începi să sughiți. Diafragma se contractă și produce aceste spasme neplăcute, uneori dureroase, pe care le poți potoli printr-un truc simplu – să îți ții respirația. De fapt, sughițul este un mecanism ascuns de apărare care te împiedică să mai consumi alimente care ți-ar putea dăuna.

De ce tresărim înainte de a adormi

Toată lumea știe că, înainte de a adormi, musculatura corpului se relaxează, ritmul respirației scade ușor și pot apărea acele contracții neplăcute care te fac să tresari din somn. Ei bine, relaxarea completă a organismului este interpretată de creier drept un pericol, inclusiv pericol de moarte. Făcându-ne să tresărim, creierul nostru încearcă să ne apere!

De ce ți se încrețește pielea la baie

Când stai prea mult timp în baie, când mergi la piscină sau la mare ai observant adesea că ți se încrețește pielea de la vârful degetelor. Ți se pare ceva banal, dar pentru creierul tău nu este. Petrecând atât de mult timp în mediu umed, el obligă pielea de la extremități să se încrețească pentru a ne ajuta să ne ținem mai bine de obiecte, dacă sunt alunecoase.

Pierderea memoriei, printre cele mai dramatice reacții de apărare

Mulți dintre noi au constat deja că, după un eveniment traumatizant din viața lor, nu își mai amintesc anumite detalii sau fapte care nu mai sunt importante pentru viața lor. Spre exemplu, după un accident rutier sau o operație chirurgicală, creierul se concentrează asupra soluțiilor imediate de salvare și uităm instantaneu numere de telefon, coduri, nume, persoane sau detalii inutile. Pierderea memoriei este un mecanism de apărare, dar este temporară și cu un mic efort, peste câteva zile sau săptămâni începem să ne aducem aminte ce am uitat.

Află mai multe despre misterele corpului uman și citește despre 3 fenomene pe care știința nu le poate explica!

sursa foto: 123rf.com