Adună apa de ploaie, pe cât posibil dintr-o zonă curată, lipsită de poluare. La munte, la țară la bunici, departe de zonele industriale, vine din cer o apă mult mai curată și binefăcătoare. În folclor există multe povețe și povești despre proprietățile magice ale apei de ploaie care îmbină toate calitățile apei cu cele ale focului, după furtunile cu fulgere.

La ce foloseau bunicile noastre apa de ploaie

Adunată în butoaie mari de lemn, lăsată să se decanteze și apoi filtrată, apa de ploaie era folosită aproape cu sfințenie în gospodăriile de altădată. Bunicile noastre o păstrau la sticle cu un fir de busuioc, să se spele pe față și pe cap.

O fierbeau bine și o strecurau prin tifon să își spele nepoții pe când erau bebeluși. O foloseau pentru mușcatele din ferestre, dar și pentru infuziile cu ierburi de leac în zilele în care se îmbolnăveau.

Proprietăți magice și energii binefăcătoare

Iată câteva dintre cele mai bine cunoscute calități magice pe care le are apa de ploaie, despre care vorbesc nu doar femeile din satele noastre, ci și vindecători și culegători de leacuri din toată lumea.

  1. Apa de ploaie se adună cel mai bine când plouă puternic și este Lună plină sau Lună nouă. În aceste zile, se spune că ea adună și energiile benefice ale Lunii și devine mult mai puternică în leacurile pe care le faci cu plante vindecătoare (infuzii sau ceaiuri).
  2. Apa de ploaie adunată pe timp de furtună, când fulgeră puternic, este încărcată cu energiile purificatoare ale focului. Această apă se crede că are puteri vindecătoare și poate fi folosită, după ce este bine filtrată și fiartă, pentru a te spăla. Este uimitor cum o baie la picioare cu această apă calmează, spre exemplu, iritațiile după epilare și durerile musculare.
  3. Apa de ploaie bine filtrată se ține în vase de sticlă de mici dimensiuni cu sare de mină. Se crede că astfel se amplifică puterea ei de a alunga spiritele rele și de a proteja casa.
  4. În combinație cu uleiurile aromatice din plante, apa de ploaie amplifică beneficiile acestora și se folosește pentru a pulveriza casa și pentru a alunga nu doar mirosurile neplăcute, dar și miasmele și spiritele rele.
  5. În nopțile în care suferi de insomnie, ești agitată, îngrijorată sau suferindă, pune aproape de patul tău un bol mic de sticlă cu apă de ploaie și o lumânare pastilă să plutească în el. Se crede că lumina lumânării, reflectată de apa de ploaie, te ajută să te calmezi și să te odihnești mai bine.

Cum se colectează corect apa de ploaie

Cel mai ușor este să colectez apa când plouă torențial și se adună o cantitate mare. Folosește recipiente din ceramică, lemn sau sticlă. Apa de ploaie nu este bine să stea în butoaie de plastic, pentru că se strică foarte repede.

Ea trebuie filtrată prin mai multe straturi de tifon imediat după ce a fost colectată și apoi lăsată să decanteze în vase mari de lut sau de sticlă.

Folosește apa de ploaie în cel mult 7 – 10 zile după ce ai adunat-o și ai grijă să o păstrezi la rece, eventual într-o pivniță întunecoasă și răcoroasă sau în sticle de culoare închisă, la frigider.

sursa foto: 123rf.com

Află și care este circuitul apei in natura