Frigiderul, aparatul de răcit la care se gândise da Vinci

Leonardo da Vinci a schițat tot felul de mașinării, majoritatea pentru folosul armatei, așa cum o cereau timpurile. A inventat un tanc, o mitralieră și chiar un submarin, dar se gândea și la aparate mult mai practice, spre folosul poporului de rând. Astfel că nu de puține ori a schițat mai multe sisteme de răcire, dar nu se știe dacă a reușit să pună vreunul dintre ele în practică. Cert este că el a prezis astfel inventarea frigiderului și a oferit câteva soluții, cu peste 250 de ani înainte de invenția acestui aparat.

Parașuta, salvarea celor care ar fi putut zbura cândva

Da Vinci era fascinat de zbor și studia cu mare atenție păsările, mișcările aripilor și comportamentul acestora în aer. El a schițat mai multe aparate de zbor și se pare că a și construit unul, un fel de străbun al elicopterelor de azi. Ba chiar s-a gândit la un costum cu aripi pentru oameni. Dar cea mai utilă invenție a sa a fost parașuta. El a folosit mai multe materiale de bumbac și corzi din lemn. Deși era destul de grea și, probabil, nu ar fi fost sigură la aterizare, schița ei și ideea reprezintă primul pas către parașutele de azi.

Mașina de calcul, un bun necesar

Computerele pe care le folosim azi au fost realizate și îmbunătățite pe parcurs, prin contribuția mai multor oameni de geniu. Dar prima mașină de calcul a fost gândită de Leonardo da Vinci. Nu doar că el a văzut necesitatea apariției unei astfel de mașinării, idee extrem de avansată pentru acele timpuri, dar a avut și câteva idei pentru a o pune în practică. Planurile lui sunt surprinzătoare și azi!

Oglinzile și energia solară

Tot Leonardo da Vinci a fost primul care a observat utilitatea practică a oglinzilor și multe alte proprietăți utile pe care le aveau acestea, dincolo de magia și superstițiile care înconjurau oglinzile în vremurile sale. Pentru el, oglinda era un obiect fenomenal și deosebit de util, în niciun caz un obiect magic. El a conceput un sistem de oglinzi cu care putea încălzi apa și a înțeles, cu mult înaintea noastră, cum poate fi folosită energia solară focalizată de oglinzi.

Cavalerul robotizat anunța invenția roboților de mai târziu

Geniul italian a realizat și primul robot umanoid din istorie. Nu doar că a prezis apariția acestora pentru că a înțeles cât de utili pot fi roboții, ba chiar a încercat să realizeze unul. Robotul era de fapt un cavaler robotizat, acționat cu ajutorul unor pârghii și sârme. Cavalerul din armură putea să își miște mâinile, capul și gura.

Vezi care sunt cei mai mari inventatori romani!