Gropițele din obraji sunt foarte rare

Deși este greu să faci o statistică eficace la nivel mondial, se crede că doar 20% din populația lumii se naște cu aceste gropițe. Surprinzător este că cele mai multe persoane care le au sunt femei.

Pe de altă parte, se știe că acestea se moștenesc, de la ambii părinți sau numai de la unul. Dar au fost și cazuri în care, chiar dacă ambii părinți aveau gropițe, copilul nu le-a moștenit.

Care este cauza?

Ei bine, teoriile sunt diverse, dar două dintre ele, acceptate de mulți medici și chirurgi, par să fie mai aproape de realitate. Se presupune că un anumit  mușchi al obrajilor este mai scurt decât în mod normal și apare acea gropiță când zâmbești și mușchii feței se întind.

O altă teorie spune că un anumit mușchi, și anume cel mai mare de-a lungul obrajilor, se desparte în timpul formării bebelușului și în acel loc rămâne un spațiu puțin mai adâncit. Este un defect din naștere numit zygomaticus major.

Indiferent de teorie, cert este că gropițele din obraji au la bază un defect al mușchilor, iar acesta poate fi imitat prin operații estetice. Mulți oameni dau bani buni să își ”croiască” gropițe în obraji pentru că li se pare că sunt foarte atrăgătoare. Iar media de vârstă a americanilor care a apelat la această intervenție chirurgicală a fost 31… adică la începutul celei de a doua tinereți, când simți că strălucirea naturală începe să pălească.

Gropițele și comunicarea

Un studiu din anul 2008, publicat în American Journal of Physical Anthropology, arăta că aceste gropițe au avut un rol important în evoluția comunicării. Ele pun accentul asupra întregului chip, pun mai bine în evidență expresiile faciale și conferă o anumită intensitate expresiilor feței. Pe de altă parte, un bebeluș cu gropițe în obraji este mult mai drăgălaș și va fi mai iubit și mai ocrotit de către cei din jur, nu doar de către părinții lui.

Gropițele nu au doar avantaje

În tradiția chineză, se spunea că cine avea gropițe în obraji avea succes la sexul opus, dar de aici apăreau și problemele, iar viața lui intimă nu era deloc de invidiat. Acestor persoane le plac schimbările, sunt nestatornice și infidele. Norocul lor din tinerețe le părăsește și, în a doua parte a vieții nu mai sunt la fel de fericite și norocoase ca în tinerețe.

Un avertisment pentru sănătate

Tot chinezii credeau că cine are gropițele din obraji mai adânci, mai bine pronunțate vor suferi de boli de stomac. Aceste persoane pot avea probleme cu digestia care se vor accentua de-a lungul vieții. De asemenea, mai pot avea probleme cu splina și trebuie să se ferească de efortul fizic intens.

foto: 123rf.com