Vânătoarea, programată genetic

La începuturile speciei, se pare că vânătoarea a fost ocupația de bază a bărbaților, nu doar pentru supraviețuire, ci și pentru că așa le dictau hormonii. Situația nu s-a schimbat, doar că bărbații ”vânează” acum mai degrabă sexul frumos și își etalează calitățile în fața oricărei femei atrăgătoare.

Nu este cazul să fim geloase! Majoritatea femeilor încetează să mai existe, de îndată ce ies din raza lor vizuală.

Cine-i șeful?

O ierarhie instabilă în casă sau la serviciu îi face pe bărbați mai nesiguri pe ei și mai anxioși, este de părere psihiatrul american Louann Brizendine. În schimb, structurile ierarhice foarte clare din armată, poliție sau din unele domenii profesionale îi ajută să își țină hormonii și agresiunea în frâu.

Dar și în căsnicie, bărbații vor să știe clar de la început cine e șeful, chiar dacă de multe ori nu sunt ei.

Tată în devenire

Chiar dacă majoritatea bărbaților nu se implică foarte mult în perioada în care partenerele lor de viață sunt însărcinate, creierul lor comandă o schimbare în producția de hormoni. Concentrația de testosteron scade, ceea ce încurajează comportamentul paternal. Iar cauza care declanșează acest fenomen sunt tocmai feromonii pe care îi eliberează femeia însărcinată, arată un studiu american din 2008.

Vor, nu vor, hormonii îi obligă să devină tați, ba chiar așteaptă cu nerăbdare sosirea pe lume a bebelușilor, chiar dacă nu par foarte entuziasmați.

Jocurile cu cei mici îi pregătesc pentru viață

Când tații se joacă zilnic cu copiii, când sunt spontani și îi provoacă, când îi ”atacă” și ”se luptă” cu ei, joaca lor are numai beneficii pentru cei mici. Copiii învață să se apere și să aibă încredere în ei, învață să răspundă și să fie competitivi.

Tații activi și implicați își pregătesc copiii pentru viață.

Bărbații, mult mai vulnerabili când sunt singuri

Toți bărbații vor să pară puternici, siguri pe ei și rezistenți. Dar singurătatea îi doboară! Fie că sunt tineri, fie că sunt în vârstă, sunt predispuși unor afecțiuni psihice și fizice de lungă durată, dacă trăiesc singuri.

Numeroase studii au demonstrat că bărbații aflați într-o relație stabilă sunt mai sănătoși, mai echilibrați și mai activi. Cei care trăiesc singuri, încep treptat să se izoleze de societate, dacă nu fac eforturi mari să se integreze într-un grup activ.

sursa foto: 123rf.com